Naslovna Vijesti Žarko Korać – Dodiku trebaju Turci jer se boji izbora

Žarko Korać – Dodiku trebaju Turci jer se boji izbora

Žarko Korać, potpredsjednik Narodne skupštine Srbije i lider Socijaldemokratske unije (SDU) izjavio je u razgovoru za Klix.ba kako je današnji susret premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika, jako zbunjujući.

Podsjetimo, sastanak je organiziran nakon što su Dodik, član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i drugi iz RS reagirali na nepostojeću izjavu turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana da će, navodno, Bošnjake štititi sa 100 Turaka, ukoliko ih bilo ko bude napao.

“Čovjek ne zna da li da se smije ili da plače, ali prije bi trebalo plakati, nego smijati se”, govori u razgovoru za Klix.ba Korać, jedan od predstavnika one druge, demokratske Srbije.

Objašnjava da se u politici obično poštuje to ukoliko neko demantira da je dao neku izjavu, a da u ovom slučaju uopće nije izvjesno da je turski premijer Erdogan bilo šta rekao.

“To je jako zbunjujući sastanak s obzirom da su dvojica ambasadora Turske, u Beogradu i Sarajevu, demantirali izjavu premijera Erdogana. A da bude stvar interesantnija, i ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić, je rekao da je i njemu preneseno da je to nepostojeća izjava. Ovdje se radi o nečem sasvim drugom. To je, naravno, jedan politički susret, i to je pretvoreno u jedan izraz solidarnosti sa Dodikom, koji proganja Bošnjake i vrijeđa ih na 19. godišnjicu genocida u Srebrenici. Sada on ispada ogromna žrtva moćne turske imperije i spominje se nekakva flota koja će da se uputi u Neum. Vjerujte da bi se ljudi prije mogli smijati, da nije sve to tragično vezano za Dodika”, komentira Korać.

Vjeruje da je cijeli slučaj debelo vezan za izbore u BiH.

“Dodik trči u Beograd da ga Srbija podrži od ogromne opasnosti koja se nadvila nad njim, ja bih rekao da je to više vezano za izbore u BiH i njegovu veliku nesigurnost kako će na izborima proći. S obzirom da je Vučić rekao da je prvu posjetu izvan Srbije obavio u Sarajevu, zar ne bi bilo logično da se obrati Sarajevu za neko razjašnjenje? A ne da odmah prima Dodika koji uspaničeno tvrdi da će moćna turska imperijalna vojska sa brodovima i avionima napasti RS i zavladati kao prije mnogo stoljeća!? “, kazao je Korać.

Na pitanje šta su Vučićevi motivi da se upliće u cijeli slučaj, kaže da mu je i to potpuno nejasno, ali ne isključuje mogućnost da je to politička greška jer je “vjerovao da je Erdoganova izjava stvarna”.

“Mada se i tada postavlja pitanje, da i jeste tako, čemu ovaj sastanak. Beograd je mogao da se obrati Ankari i da traži objašnjenje. Koliko je meni poznato Srbija i Turska imaju prijateljske odnose. Radi se o tome da Vučić želi da vrati nešto od te nacionalističke podrške u trenutku kad u Srbiji treba da donese ekstremno nepopularan Zakon on radu i kada u Srbiji smanjuju plate i penzije. Moj je utisak da je Banja Luka najsigurniji način da se malo vrati povjerenje jednog broja građana, da krene stazom koju je dobrano utabao Boris Tadić, to jest da stoji pored Dodika da bi se pokazalo da ste, ipak, srpski nacionalista”, zaključio je Korać.

Exit mobile version