DOBANOVCI – Više od dve tone lekova čija je fakturna vrednost oko 340.000 dinara, zaplenjeno je prilikom vanredne kontrole robe smeštene u magacinu jednog uvoznika u Dobanovcima, saopštila je danas Uprava carina.

Tokom kontrole 22. marta upoređivanjem dokumentacije i fizičkim pregledom robe pristigle iz Indije, ustanovljeno je da se iza prijavljenih „dijetetskih suplemenata“ kriju lekovi.

Foto: Uprava carine U kutijama navodnih suplemenata zapravo se nalazilo gotovo 100.000 pojedinačnih doza različitih lekova, za čiji su uvoz, za razliku od suplemenata, neophodne dozvole nadležnog ministarstva i Agencije za lekove i medicinska sredstva, navodi Carina.

Među zaplenjenim medikamentima najbrojniji su hipnotici, analgetici, antibiotici, sedativi, kao i lekovi za hipertenziju i impotenciju.

“Protiv uvozničke firme iz Beograda je zbog pogrešnog deklarisanja robe pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom, do kada će sporni lekovi biti zadržani pod carinskim nadzorom”, navodi se u saopštenju.

indeksonline.rs