ZAKUHAVA SE SANDŽAČKO PITANJE! Srbijanski bezbednjak tvrdi: Bakir podgovara Ugljanina! Sulejmanu za ovo preti robija

Beznačajna politička ličnost

Istog mišljenja je bezbednjak Božidar Spasić koji za portal SrbijaDanas.com kaže da kada se radi o izjavama Sulejmana Ugljanina, njima treba prići na dva načina.

– Prvo, to su izjave čoveka koji je politički beznačajna ličnost čak i u okvirima njegove mesne zajednice u Sandžaku, a ne u okviru neke teritorije. Ono što je interesantno je da svaki čovek, jedinka u društvu koja izaziva narušavanje ustavnog poretka radi ozbiljnu stvar – kaže Spasić.

On je dao primer Katalonije, gde su španske vlasti veoma efikasno delovale protiv takvih separatističkih delovanja.

– I tamo su prethodno bile samo izjave o nezavisnosti Katalonije, a kasnije je doneta i odluka koja je beznačajna. U svakom slučaju, svi tvorci takvog projekta su se našli u zatvoru. Tako da naše vlasti verovatno tolerišu izjave Ugljanina zato što je on jedna beznačajna politička figura, ali naravno da svaki potez takve beznačajne političke figure izaziva radoznalost, prvo kod stranaca koje zanima o čemu se tu radi – objašnjava naš sagovornik i dodaje da ovo što Sulejman Ugljanin radi, ustvari ne radi sam, već da ima podršku.

Činjenica je da iza njega stoje verovatno određene ili kvazi državne institucije susednih zemalja, a pretpostavljam da iza svega ovoga što radi Ugljanin stoji i jedan deo bošnjačkog elementa i Sarajeva na čelu sa Bakirom Izetbegovićem. Ako bismo rekli da Ugljanin deluje sam, onda bi to bilo potpuno pogrešno, jer on deluje i pod uticajem stranih obaveštajnih službi – upozorava bezbednjak.

Naglašava da je posebno interesantno to što će naše vlasti u svakom slučaju još jedan period razmotriti pozive Sulejmana Ugljanina posebno na promene granice, ali i na povlačenje vojske sa teritorije Novog Pazara.

– Dakle, naša vlast će razmotriti te njegove antiustavne izjave i na kraju on će verovatno biti procesuiran u smislu lica koje pokušava da narušava ustavni poredak. Ima Ugljanin par desetina istomišljenika koji bi, kao i on, želeli da se to dogodi ili oni koji šire tu propagandu. – izričit je Spasić.

Propisana kazna za rušenje ustavnog poretka

Koliko može biti kažnjen Ugljanin zbog narušavanja ustavnog poretka, Spasić daje odgovor.

– To su katastrofalne kazne, veoma teške kazne, a one se kreću od godinu dana do 5 godina, ukoliko je to neki blaži oblik, a može se dobiti čak i 20 godina za narušavanje ustavnog poretka. To je jedna od najozbiljnijih dela… Tu čak ne učestvuje ni neki običan sud, već specijalni sudovi, te ovde se radi o mnogo jačem delu nego što je organizovani kriminal… Ovde se radi o političkom delu.

Naš sagovornik se ponovo pozvao na Španiju gde je zaprećena kazna i preko dvadeset godina za separatiste i zagovarače separatizma.

– Dakle, isti je princip i u našem sistemu. Ugljanin može dobiti i do 20 godina robije, ali ponekad se stiče utisak da bi on to i želeo da kako bi se navodno predstavio žrtvom, čime bi on navodno postao neki lider svega toga – kaže Spasić i dodaje da  je pametan potez naših vlasti da u ovom momentu prate šta radi Ugljanin.

– Za sada nema nikakve opasnosti po ustavni poredak. Onog momenta kada bi ta njegova izjava ili ono što čini dobilo još dva glasa, tog momenta bi Sulejman Ugljanin bio uhapšen – završava Božidar Spasić.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO