Zajedno još bezbedniji

Predstavnici 18 lokalnih samouprava, među kojima i Novi Pazar, od juče su postali pioniri u prevenciji elementarnih nepogoda i stvaranju Srbije otporne na katastrofe nakon što su u Vrnjačkoj Banji svečano potpisili Sporazum o međuopštinskoj saradnji u slivu Zapadne Morave i formiranju zajedničke službe za poslove civilne zaštite jedinica lokalne samouprave.

Velike prirodne katastrofe u ovom kraju pokazale važnost upravljanja krizom i da je zato dobrom pripremom moguće smanjiti rizike i efikasno upravljati vanrednim situacijama.

Pomenuti sporazum obezbeđuje adekvatnu prevenciju i spremnost lokalnih samouprava koje su posebno izložene riziku od poplava, zemljotresa i klizišta da efikasno reaguju u slučaju katastrofa.

Planirano je i formiranje zajedničke službe za poslove civilne zaštite, koja će koordinirati merama prevencije i sistemom ranog upozoravanja, odnosno reagovanja na teritoriji kompletnog sliva, na kojoj živi 800.000 ljudi.

Sporazum je potpisan uz podršku Delegacije EU, MUP Srbije, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Pored čelnika lokalnih samouprava, potpisivanju sporazuma  prisustvovali su i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević, stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap, te drugi brojni gosti.

Senada Kalić

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO