Zahavi: Postoji 4.000 sojeva Kovid 19, svi unapređuju vakcine

LONDON – Britanski ministar zadužen za vakcinaciju Nadim Zahavi potvrdio je da širom sveta trenutno postoji oko 4.000 sojeva virusa koji uzrokuje bolest KOVID-19, tako da svi proizvođači vakcina pokušavaju da poboljšaju njihovu efikasnost.

“Vrlo je malo verovatno da trenutna vakcina neće biti efikasna na poznatim sojevima virusa, posebno kada je reč o sprečavanju težeg oblika bolesti i hospitalizacije. Svi proizvođači, Fajzer, Biontek, Moderna, AstraZeneka i drugi gledaju da poboljšaju svoju vakcinu kako bi bili sigurni da smo spremni za bilo koji novi soj, a širom sveta sada postoji oko 4.000 mutacija”, rekao je Zahavi za „Skaj Njuz“, prenosi Rojters.

Hiljade sojeva koronavirusa potvrđeno je dok virus mutira, uključujući takozvane britanske, južnoafričke i brazilske sojeve za koje se tvrdi da se šire brže od drugih, a samo veoma mali broj tih mutacija će verovatno biti važan i promeniti virus na primetan način”, navodi „Britiš medikal džornal”.

Univerzitet Džons Hopkins je saopštio da je novi koronavirus,koji su naučnici nazvali SARS-KoV-2, usmrtio je 2,268 miliona ljudi širom sveta otkako se pojavio u Kini krajem 2019.godine, navodi agencija.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO