Naslovna Vijesti Zagonetni ključ u Titovom sefu

Zagonetni ključ u Titovom sefu

Jedna od najzagonetnijih stvari nađena u Titovom sefu u Narodnoj banci Srbije jeste ključ od drugog nepoznatog sefa, pišu Novosti, prenosi B92

vreme otkucava - TITO
vreme otkucava – TITO

Za ključ se ne zna da li je pripadao bivšem predsjedniku SFRJ ili Karađorđevićima, kao ni da li je sef u Srbiji ili Švicarskoj, navodi isti izvor.

Sumnja se na ovo drugo, a kako navode izvori lista, porijeklo ključa i sadržaj nepoznatog sefa mogao bi da se utvrdi naknadnim vještačenjem.

Na spiskovima je i veća količina nakita, i muškog i ženskog, od zlatnog prstenja do bisernih ogrlica, minđuša i narukvica, ogromna kolekcija novčića za koju se sumnja da je pripadala knezu Pavlu, ručni i džepni satovi sa monogramom Josipa Broza Tita, “žuti rasuti prah”, za koji se vjeruje da je zlatni, kao i “žute”, odnosno zlatne poluge.

Popisano je 10 vreća, od kojih je u jednoj spisak koji je napravilo nekadašnje Predsjedništvo SFRJ, kada je izvršilo popis nađenih stvari u Užičkoj 15, u momentu Titove smrti. U preostalih 10 su skupocjenosti, ali, kako kažu Brozovi advokati, bez detaljno navedenih količina i vrste.

Osim sudu, pred kojim se vodi ostavinski postupak nakon smrti maršala, popis dragocjenosti iz trezora NBS dostavljen je i Brozovim nasljedinicima i njihovim punomoćnicima, ali i porodici Karađorđević, koja je prethodno obavijestila sud da u sefu ima stvari koje njoj pripadaju.

Prvi osnovni sud će sada, pošto je pola godine čekao ove spiskove, zakazati novo ročište, na kom će prisustvovati i predstavnici dinastije Karađorđević, navodi se.

Exit mobile version