Začeci malinarstva u Vranovini

Malinari novopazarskog kraja zadovoljni su otkupnom cenom maline koja se kreće 200 dinara po kilogramu. To će im, kažu, nadomestiti manjak zbog slabijeg roda ove godine. Poljoprivrednik Dragor Vukomanović iz Vranovine je, može se reći, prvi uzgajivač maline u novopazarskom kraju. Uz brojne subvencije i podsticaje Grada, na svom malinjaku razvio je uspešan porodični biznis.

Sve je počelo pre četiri godine na oglednoj parceli Dragora Vukomanovića u Vranovini. Njegov malinjak danas, prema rečima predsednika Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja Ismeta Sajtariće, i dalje može služiti kao primer drugim malinarima.

”Ovo je naša poljoprivredna škola. Ovo je bilo mesto gde su se malinari sa našeg područja obučavali. Naša Poljoprivredna stručna i savetodavna služba odabrala je parcelu, izvršena je analiza zemljišta i krenuo je uzgoj maline. Ovakav malinjak teško možete da vidite bilo gde u Srbiji”, rekao je predsednik Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja Ismet Sajtarić.

Pored ogledne parcele od 30 ari, Dragor ima još jednu od 12 ari.

”Radimo uglavnom porodično. Povremeno nam pomogne neko od prijatelja, drugara, ali ne angažujemo radnu snagu niti berače profesionalne. Ima dosta posla, ali ove godine je otkupna cena dobra. Nadamo se da će biti još bolja do kraja sezone, jer nam je rod podbacio za 20 do 30 odsto”, izjavio je prvi malinar novopazarskog kraja, Dragor Vukomanović.

Dragor kaže da je i otkup dobro organizovan, da se svakodnevno roba predaje do 9 sati ujutru i ističe da mu podrška Grada i Poljoprivredne stručne i savetodavne službe mnogo znače. Porodični biznis je, napominje, započeo uz značajne subvencije, ali očekuje i da će kroz nove programe podsticaja malinarstva nabaviti još neku nedostajuću meghanizaciju.

S.Lj. i S.R.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO