NOVI PAZAR – Stručno-operativni tim Gradskog štaba za vanredne situacije, na poslednjem sastanku, razmatrao je aktuelnu epidemiološku situaciju u gradu.

Bez obzira što se smanjuje broj hospitalizovanih, više ima otpusta iz bolnice nego prijema, novoregistrovanih obolelih, prvih pregleda, ocenjeno je da je „situacija i dalje nestabilna i nesigurna“.

– Ohrabruje nas da je procenat uzoraka na testovima sišao ispod 20 procenata, da je broj hospitalizovanih ispod 100, ali zabrinjava velika opuštenost stanovništva i nepoštovanje protivepidemijskih mera, ocenjuje za Danas direktor novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) dr Šefadil Spahić i dodaje da su „relativno zadovoljni“ odzivom stanovništva za imunizaciju protiv korona virusa, jer se očekivalo da u toku muslimanskog meseca posta Ramazana „odziv bude nikakav ili minimalan“.

„Relativno zadovoljavajući“ odziv za vakcinaciju je i kod zdravstvenih radnika. Najbolja situacija je u ZZJZ, gde je vakcinisano 83 odsto zaposlenih, ostali su ili tek preboleli virus ili imaju neku od autoimunih obolesti. U Opštoj bolnici, Domu zdravlja i Specijalnoj bolnici u Novopazarskoj Banji procenjuje se da je vakcinisano oko 40 odsto zaposlenih.

Dr Spahić kaže da je do sada prvu dozu primilo 12.335 ili nešto malo više od 20 odsto od ukupnog broja punoletnih Novopazaraca, a revakcinisano je nešto manje od polovine, 10.070. Dnevno se vakciniše oko 100 „nezakazanih“ građana.

Brzim antigenskim testovima i PCR metodom evidentirano je juče još 35 pozitivnih, a 34 je iz Novog Pazara. Nažalost, preminule su još dve osobe (po jedna iz Novog Pazara i Tutina) od posledica korona virusa.

IZ u Srbiji prihvatio predloge

O epidemiološkoj situaciji dr Spahić razgovarao je sa predsednikom Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji muftijom Mevludom Dudićem. „Muftija Dudić je prihvatio sve naše predloge, da se apeluje na vernike da u ramazanskim i predstojećim bajramskim danima maksimalno smanje kontakte. Odmah je svim džamijama upućeno uputstvo o ponašanju“, naglašava dr Spahić.

indeksonline.rs/Danas.rs