Naslovna Vijesti Zabranjen uvoz HIP kašice za bebe zbog arsena

Zabranjen uvoz HIP kašice za bebe zbog arsena

Srbija je zabranila uvoz jedne od najprodavanijih kašica za bebe na našem tržištu – “HIP bio instant kašica-pirinčane pahuljice”, a razlog je povećani sadržaj arsena.

Ministarstvo zdravlja Srbije navodi da je sanitarni inspektor za Beograd doneo rešenje da se uvozniku “Alca trgovina” iz Beograda zabrani uvoz dijetetskog proizvoda, hrana za odojčad i malu decu “HIP bio instant kašica-pirinčane pahuljice”. Zabrana se odnosi na proizvod od 20 grama, poreklom iz Austrije.

Proizvod je zabranjen zbog toga što ne odgovara uslovima propisanim Zakonom o bezbednosti hrane i Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda u pogledu povećanog sadržaja arsena.

“Laboratorijsku analizu izvršila je ovlašćena i akreditovana laboratorija Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, a uvoznik se izjasnio da ne želi superanalizu predmetnog uzorka”, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Rešenjem je naređeno da se ova pošiljka vrati isporučiocu ili na bezbedan način uništi posredstvom ovlašćene organizacije.

Exit mobile version