Naslovna Sandžak Novi Pazar Za zdrav i besplatan osmeh lica sa posebnim potrebama

Za zdrav i besplatan osmeh lica sa posebnim potrebama

stomatolozi_iz_izmira

Članovi Egejskog udruženja stomatologa iz Izmira susreli su se sa gradonačelnikom Novog Pazara i njegovim saradnicima, povodom početka akcije pružanja besplatnih stomatoloških usluga licima sa posebnim potrebama, na području grada. Akcija je nastala na inicijativu Jusufa Lukarčanina, koji živi i radi u Izmiru. Pokrovitelji akcije su, pored grada Novog Pazara, opština Bornova i udruženje Bosna –Sanzak. Podršku su dali Ministarstvo zdravlja Republike Turske i Stomatološki fakultet u Izmiru.

„ Stomatološke intervencije su potpuno besplatne. Reč je o posebnim intrevencijama jer za pružanje stomatoloških usluga određenim kategorijama invalidnih lica potrebna je posebna specijalizacija, pristup i tehnika rada. Posebno oboleli od cerebralne paralize imaju poteškoće u lečenju zuba.zahvalnost bratskoj opštini Bornova i svima koji danas podržavaju ovu inicijativu, značajnu za jedan broj naših građana. Ovo zaista jeste značajan poklon čitavom gradu, jer zajednički vodimo računa o potrebama građana, posebno ako pripadaju kategoriji lica sa određenim zdravstvenim problemima“, rekao je gradonačelnik Mahmutović .

Prof. Dr Etrur Sabah, jedan od pokretača ove akcije je dečiji stomatolog koji je svoju tridesetpetogodišnju karijeru stomatologa posvetio licima ometenim u razvoju, posebno deci, odnosno ulepšavanju njihovog osmeha. Sabah je izrazio zahvalnost gradskim vlastima Novog Pazara koje su „imale sluha za nešto što bi trebalo postati primer dobre prakse i poziv mladim stomatolozima da svoje vreme posvete posebnoj kategoriji građana.

„Osobe sa invaliditetom bilo koje vrste su naši ravnopravni sugrađani. Ovim dokazujemo da želimo da živimo sa njima, da ih doživljavamo kao sebi ravnopravne i da zaslužuju mnogo više nego što im društva u kojima žive, obično pružaju. Lica sa invaliditetom su naši prijatelji, koji ne poznaju politiku, veru i naciju i zaslužuju da kao i svi ostali ostvaruju svoja osnovna prava. Mi se za njih borimo i posebo su nam dragi“, rekao je Sabah tokom posete Novom Pazaru.

Humanitarna akcija odvijaće se, prema rečima pomoćnika gradonačelnika, Fevzije Murića, u zgradi Centra udruženja mentalno nedovoljno razvijenih lica i počinje u utorak 14.5.2013. u 9:30 sati.Trajaće sve dok za pružanje ovog vida usluga postoji interesovanje a Gradska uprava Novog Pazara obezbediće za sve zainteresovane građane i prevoz do Centra, u koliko nisu u mogućnosti da osiguraju sopstveni prevoz.

Do pokretanja akcije došlo je, kako je istakao inicijator ideje, Jufuf Lukarčanin, nakon njegovog prošlogodišnjeg susreta sa gradonačelnikom Mahmutovićem u Izmiru, a nakon zajedničkog zaključka da je ovakva vrsta aktivnosti od pomoći jednom broju građana, ali i dobra poruka za pokreta

Exit mobile version