Za vikend zadržano 60.000 neprijavljenih evra

BEOGRAD – Carinici su tokom proteklog vikenda u više navrata otkrivali sume neprijavljenih deviza preko limita od dozvoljenih 10.000 evra i privremeno zadržali nepunih 60.000 evra.

Najveći iznos zadržan je na prelazu Bezdan 19. juna 2021. godine, kada je putnica iz Rumunije pokušala da prokrijumčari gotovo 34.000 evra.

Prekršaj je otkriven kada je na red za kontrolu pristigao ”BMW” stranih registarskih oznaka, a putnica carinicima rekla da nema ništa da prijavi sem 1.700 evra.

Međutim, detaljnom kontrolom automobila koja je sprovedena u saradnji sa policijom, otkriveno je da se u centralnoj, zaključanoj konzoli, između sedišta, a ispod ručne kočnice, nalazi čak 43.450 evra.

Tada je putnica potvrdila da je novac njen, da ga je zaradila u Italiji i da ga nosi familiji u Rumuniju, ali nije objasnila zbog čega onda novac nije prijavila.

Carinici su popunili obrazac prijave prenosa prenosivih sredstava plaćanja, što je putnica trebalo sama da uradi, i vratili joj dozvoljeni iznos od 10.000 evra.

Da je novac prijavila popunivši pomenuti obrazac, dobila bi potvrdu sa kojom bi nesmetano mogla novac da iznese iz Republike Srbije.

Ovako je ostatak od 33.450 evra, zadržan do okončanja prekršajnog postupka zbog neprijave novca.

Na prelazu Gradina je takođe otkriven jedan devizni prekršaj kod dvojice Gruzina, koji su putovali iz Nemačke ka Gruziji.

Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave, jedan od putnika je rekao da kod sebe ima oko 2.000 evra, dok je drugi takođe potvrdio da nosi novac ne precizirajući o kojoj sumi je reč.

Detaljnom kontrolom putnika utvrđeno je da taj putnik zapravo u ličnoj torbici nosi pregršt novčanica od po 200 evra, te da ukupno kod sebe imaju 34.600 evra. Nakon što im je vraćen dozvoljeni iznos od po 10.000 evra, privremeno je zadržano 14.600 evra.

Još jedan putnik, ovoga puta domaći državljanin, takođe se našao u neprijatnoj situaciji zbog neprijave novca na granici. Naime, na ulazu u zemlju na prelazu Horgoš, 50-godišnji srpski državljanin iz Novog Pazara koji radi u Nemačkoj je na pitanje carinika rekao da kod sebe ima 10.000 evra.

Potom je tokom detaljne kontrole utvrđeno da on zapravo kod sebe ima ukupno 21.060 evra, odnosno da 11.060 evra nije prijavio, zbog čega je taj iznos postao predmet prekršajnog postupka.

Unos deviza u Srbiju je slobodan, kako za strane, tako i za domaće državljane, međutim ako je reč o sumi iznad 10.000 evra (u dinarima ili drugoj stranoj valuti), dužnost svakog putnika je da taj iznos prijavi. Propis o obaveznom prijavljivanju suma iznad 10.000 evra koje putnici nose sa sobom ima za cilj efikasniju borbu protiv pranja novca i finansiranja ilegalnih aktivnosti i primenjuje se kako u EU, tako i u Republici Srbiji.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO