Za tuberkulozu u Novom Pazaru niko nije odgovoran i niko neće snositi odgovornost!?

– Nama nije cilj da tražimo krivca zašto je ovo ovako ili onako, mi moramo da tražimo način da ovo što pre suzbijemo – rekao je načelnik Školske uprave u Novom Pazaru, Mensur Murić

Novopazarska Školska uprava, lokalna samouprava i direktor Gimnazije u Novom Pazaru trenutno nemaju jasan stav o tome da li i ko treba da snosi odgovornost za oboljevanje od tuberkuloze 16 učenika te škole.

Školska uprava smatra da odgovorne ne treba tražiti u školstvu, lokalna samouprava trenutno ne zna “da li će neko snositi posledice”, dok direktor škole ima stav da se “neće daleko stići, ukoliko se ne bude tražilo rešenje, nego odgovornost”.

Načelnik Školske uprave u Novom Pazaru Mensur Memić rekao je radiju Sto plus da odgovorne treba tražiti u lokalnoj samoupravi, inspekcijskim službama i zdravstvenim ustanovama u gradu.

– Kad već nastava nije obustavljena na proleće, u trenutku kada je bilo više od 10 obolelih, to nije trebalo da se uradi ni sada, pogotovu bez ikakve konsultacije Školskom upravom, jer ja to ne bih odobrio. Na ovaj način, problem uopšte nije rešen – ocenio je Memić.

Član Gradskog veća zadužen za zdravstvo i socijalna pitanja Fevzija Murić nije mogao da kaže da li će neko snositi posledice zbog tolikog broja obolelih učenika.

– Nama nije cilj da tražimo krivca zašto je ovo ovako ili onako, mi moramo da tražimo način da ovo što pre suzbijemo, da se ovo zaustavi i da se ne javljaju novi slučajevi. Uloga grada je da kao lokalna vlast budemo zainteresovani za celokupno zdravstveno stanje našeg stanovništva, a posebno u ovim situacijama kad se javi neko oboljenje – rekao je Murić za Sto plus radio.

Direktor škole Nermin Dražanin tvrdi da su oni uradili sve što je potrebno i da se strogo pridržavaju uputstava Ministarstva zdravlja i Zavoda za javno zdravlje.

– Obustavom nastave ne rešavamo problem tuberkuloze, ali želimo da damo do znanja roditeljima da ćemo učiniti sve da bi učenici imali bolje uslove. Dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju smo dva puta uradili tokom ove nedelje da bi bili sigurni da u zgradi nije uzrok pojave tuberkuloze – izjavio je Dražanin.

Tokom prethodnih meseci ispitano je i pregledano preko 1.300 učenika i nastavnika Gimnazije, a u Zavodu za javno zdravlje tvrde da je dosadašnji broj obolelih od tuberkuloze u Novom Pazaru u granicama godišnjeg proseka.

Novopazarska Gimnazija zatvorena je do ponedeljka po nalogu Ministarstva zdravlja kako bi se u svim prostorijama izvršila dezinfekcija od tuberkuloze, od koje je do sada obolelo 16 učenika te srednje škole.

Izvor: Telegraf.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO