Naslovna Featured Istaknuto Za trudnice i mame: Evo kako da se zaštitite od sunca

Za trudnice i mame: Evo kako da se zaštitite od sunca

S lepim vremenom, osim što treba da se prepustimo uživanju, moramo pripaziti i na negu kože i pravilno je zaštititi od sunca. a to se posebno odnosi na mame i trudnice.
Nega i zaštita kože žena od sunca je deo opšte nege žene. Osim što koža brže stari ako je izložena suncu, postoje i zdravstveni razlozi, zbog čega treba voditi računa o posebnoj nezi i zaštiti od sunca. U periodu trudnoće nega i zaštita kože od sunca i UV zračenja je specifična.

Iako svi hrlimo ka suncu i rado mu se izlažemo, što je korisno ukoliko je umereno (proizvodnja vitamina D koji je neophodan za kosti, mišiće i imunitet, bolje osećanje i raspoloženje jer sunčeva svetlost stimuliše proizvodnju endorfina …), postoje pravila koja će nam pomoći da sunce ne postane neprijatelj našeg zdravlja i izgleda naše kože.

UV zračenje u interakciji sa ćelijama kože dovodi do stvaranja slobodnih radikala, koji pokretanjem različitih reakcija u koži, pored pojave crvenila i opekotina, mogu dovesti do prevremenog starenja kože (bore, hiperpigmentacije), ali i pojave raka kože.

Trudnice

Trudnice svoju svakodnevnu negu kože lica i tela treba da prilagode drugom stanju. Sedamdeset odsto trudnica se već od drugog trimestra trudnoće bori sa melazmom (trudničkom maskom), odnosno tamnim flekama na obrazima, čelu, gornjoj usni, nosu i bradi. S obzirom da sunčevo zračenje podstiče stvaranje pigmenta melanina odgovornog za tamnjenje kože, ali i za melazmu, kožu lica i usana neophodno je štiti od sunca u trudnoći tokom cele godine.

Potrebno je nositi šešire i koristiti kozmetičke proizvode za dnevnu negu lica i usana sa zaštitnim faktorom 15, dok je u letnjem periodu potrebna i zaštita svih izloženih delova tela i to proizvodima sa većim faktorom zaštite (SPF 30).

Trudnice treba da biraju proizvode sa neorganskim česticama (titan-dioksid ili cink oksid), na kojima je naglašeno da postoji zaštita i od UVA zraka. U letnjem periodu trudnice ne bi trebalo da budu izložene direktnom sunčevom zračenju u periodu od 10 do 16h.

Mame

Mame ne treba da zaborave da i sebe zaštite od sunčevog zračenja. Treba imati u vidu da nema bezbednog načina dobijanja preplanulog tena sunčanjem.

U letnjem periodu treba koristiti proizvode za zaštitu kože lica i tela od sunca sa visokim zaštitnim faktorom (SPF 30) i pravilno ih nanositi. Ako ste na moru, znajte da je koža izložena UV zračenju i prilikom boravka u vodi i da suncobran nije adekvatna zaštita od UV zračenja, koje se reflektuje preko peska i kamenčića.

Exit mobile version