Naslovna Featured Istaknuto Za sad bez onlajn nastave “Danas ili sutra biće održan sastanak, razgovaraće...

Za sad bez onlajn nastave “Danas ili sutra biće održan sastanak, razgovaraće se i o produžetku mini raspusta”

za-sad-bez-onlajn-nastave-“danas-ili-sutra-bice-odrzan-sastanak,-razgovarace-se-i-o-produzetku-mini-raspusta”

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio za TV Prva da za sada nema uslova da đaci potpuno pređu na onlajn nastavu.

– O tome uopšte ne razmišljamo – rekao je.

Kako je objasnio, najverovatnije danas ili sutra biće održan sastanak Tima koji prati situaciju u školama i članova Kriznog štaba na kom će se razgovarati o produžetku mini novembarskog raspusta, koji bi, prema školskom kalendaru, trebalo da traje dva radna dana, uz vikend koji sledi.

– Dodali bismo 8,9 i 10.11, još ta tri radna dana, plus dva vikenda i to je devet dana – objasnio je ministar prosvete.

Upitan kakva je danas epidemiološka situacija u školama, ministar kaže da uopšte nije alarmantna, odnosno da je udeo zaražene dece među ukupno obolelima svega 0,6 do 0,7 odsto, što je manje od 5.000 zaražene dece. Objašnjava da je među zaposlenima taj procenat 1,2. Napominje da je dobro što je mali broj dece oboleo, ali da nije dobro što u opštoj populaciji nismo prešli cifru od 70 odsto vakcinisanih, te da je zbog toga važna kombinacija mera i edukacija.

Što se tiče onlajn nastave, Ružić poručuje da se o tome trenutno uopšte ne razmišlja, a jedan od razloga je i taj što u zemlji sve funkcioniše i radi pa “ne vidi razlog zašto bi jedino škole trebalo zatvoriti”. Takođe, istakao je Ružić, postavlja se i pitanje čuvanja dece, odnosno izostanak roditelja s posla što mnogi poslodavci verovatno neće moći da tolerišu pa bi se postavilo ozbiljno pitanje ostanka roditelja na tom poslu.

Inače, od danas se kombinovani model nastave primenjuje u srednjim školama u Beogradu, Nišu, Velikom Gradištu, Vrnjačkoj Banji, Kuli i Šapcu. Ove nedelje obuhvaćene su dve lokalne samouprave više nego prethodne, u kojima se za srednjoškolce primenjuje neposredna i onlajn nastava. U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje se prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva nastavu uživo.

 

Izvor: Blic

Foto: RAS SRBIJA

 

Podeli

Exit mobile version