Za rekonstrukciju Altun Alem džamije izdvojeno 67 miliona dinara (VIDEO)

Za obnovu Altun Alem džamije, jednog od najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika Novog Pazara i verskih simbola Bošnjaka, izdvojeno je ukupno 67 miliona dinara. Ministarstvo turizma i omladine Srbije obezbedilo je 56 miliona dinara, dok je Grad Novi Pazar dodatno uložio 11 miliona kako bi se omogućila sveobuhvatna rekonstrukcija ovog značajnog objekta.

View this post on Instagram

A post shared by Indeks Online (@indeksonline_rs)

Zavod za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije preuzeo je kompletnu izradu projekta rekonstrukcije i revitalizacije, uz konzervatorski nadzor koji će osigurati očuvanje autentičnosti i kulturne vrednosti Altun Alem džamije. Ovaj projekat predstavlja ključan korak u očuvanju ne samo arhitektonskog nasleđa Novog Pazara, već i identiteta lokalne zajednice.

Altun Alem džamija, podignuta u 16. veku, poznata je po svojoj izuzetnoj lepoti i specifičnoj arhitekturi, a predstavlja jedno od najznačajnijih dela islamske umetnosti u ovom delu Evrope. Obnova džamije će doprineti ne samo očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa, već i unapređenju turističke ponude Novog Pazara.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO