Naslovna Vijesti Za prvake besplatni udžbenici na bosanskom jeziku

Za prvake besplatni udžbenici na bosanskom jeziku

U 26 osnovnih škola u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Brodarevu danas je u školske klupe prvi put sjelo oko 1.850 učenika prvog razreda, koji će nastavu pohađati na bosanskom jeziku.

Oni će dio udžbenika dobiti besplatno od Vlade Srbije, a ostatak od Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), piše Radiostoplus.com.

U ovom nacionalnom organu kažu da je broj učenika u nastavi na bosanskom jeziku ove školske godine povećan za četiri odsto u odnosu na prethodnu.

BNV je prethodnih mjeseci realizovalo kampanju “Bosanski, jer smo Bošnjaci”, u okviru koje je kroz kratke tv i radijske forme, bilborde, murale i tribine radilo na podizanju svijesti Bošnjaka i ukazivanju roditeljima na važnost da njihova djeca pohađaju nastavu na maternjem jeziku.

Prema posljednjim podacima nastavu na bosanskom jeziku u osnovnim i srednjim školama u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici pohađa preko 15.000 učenika.

Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture u školama na području Sandžaka počeo je da se uzučava 2004. godine, dok je cjelokupna nastava uvedena 2013. godine.

Izvor radio sto plus

Exit mobile version