Za muslimane sutra Ramazanski bajram

Muslimani širom svijeta večeras sa nastupanjem akšama i prvog ševala ispraćaju ramazan, mjesec posta, tokom kojeg su se u ime Boga vjernici odricali hrane i pića, loših misli i djela poštujući jedan od pet temelja islama. Sutra nakon sabah namaza nastupa jedan od dva blagdana u islamu, ramazanski Bajram. Bajram namaz klanjaće se u Novom Pazaru u 5 sati I 52 minuta.

Riječima “Bajram šerif mubarek olsun” muslimani će sutra nakon što otklanjaju sabah i bajram namaz čestitati jedni drugima ramazsnki Bajram, a potom uputiti ka mezarlucima kako bi proučili dovu zu one koji su preselili.

Ovaj Bajram jedan je od dva islamska blagdana i smatra se najvažnijim, a za njega se muslimani pripremaju i po nekoliko dana. Tokom trajanja Bajrama muslimanski se vjernici međusobno posjećuju, te mubareklišu bajram komšijama, rođacima i prijateljima. Posjete rođacima, komšiluku i prijateljima su obavezan i sastavni dio ovog blagdana koji traje tri dana. Ove godine kao i prošle, Bajram će proteći u skaldu sa i dalje aktuelnom pandemijom koronavirusa.

A. N.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO