Win10: Univerzalne aplikacije, Spartan, Kortana i hologrami

Windows 10 bi mogao da definiše budućnost popularnog operativnog sistema i samog Microsofta, koji javnosti prezentuje novu lavinu informacija o razvoju “desetke” i o onome gde se ona trenutno nalazi. Predstavljen je ključni koncept “jedan OS, više uređaja”, tu su novi Start meni i Office, Kortana je našla dom na desktopu, a predstavljen je i Projekat Spartan. A tu je i neverovatan svet sa hologramima koji postaju stvarnost uz pomoć novog uređaja HoloLens.

Događaj pod nazivom “Windows 10: Sledeće poglavlje” zamišljen je kao nešto što će pružiti uvid korisnicima u neke nove funkcije OS-a, ali i kao potvrda i izvor više detalja o jednom najzanimljivijih nastojanja Microsofta na ovom projektu – objedinjavanju svih platformi na istom Windowsu, od desktopa, preko tableta, do pametnih telefona i igračkih konzola.

Prvi čovek Windows tima Teri Majerson rekao je da će do lansiranja finalnog proizvoda biti još događaja ove vrste i da su povratne informacije od korisnika veliki deo razvoja “desetke”.

“Videćemo Kortanu kakvu dosad nismo videli, videćemo potpuno nove načine da budemo produktivni i da se zabavljamo, videćemo fantastične nove uređaje koji rade na Windowsu 10”, rekao je Majerson na otvaranju događaja.

“Sa jednog uređaja na drugi – bez muke”

U zagrevanju, prva “velika” stvar koja je prikazana, za neke možda i najvažnija, jeste transparentni Start meni, čiji je povratak najavljen pre nekoliko meseci.

Levi klik na start dugme na Windowsu 8 je izazivao mnogo frustracije kod korisnika, pa je povratak starog dobrog menija i više nego dobrodošao. Naravno, u skladu sa UI promenama, njegov izgled je nešto drugačiji i kombinovan je sa rešenjima iz “osmice”, što je logično, jer će postojati i na tabletima i na desktopu.

Prikazana je i verzija koja zauzima ceo ekran, kao i novi Action Center za notifikacije sa trejem za programe (u donjem desnom uglu ekrana).

Druga velika, a definitivno ključna stvar na ovom događaju jeste potvrda onoga o čemu se mesecima pričalo – koncepta “jedan OS, više uređaja, jedna radnja za aplikacije”.

“Govorićemo o tome kako zamišljamo Windows 10. Identifikovali smo tri oblasti koje su zrele za inovaciju i unapređenje iskustava i života naših korisnika. Trebalo bi da bude lako da se odvojite od jednog uređaja i da samo na drugom nastavite gde ste stali. Mobilnost, poverenje i prirodna interakcija su ključ ovog proizvoda. Vi ste naša mušterija, ne naš proizvod”, rekao je Majerson ističući posebno i bezbednost podataka korisnika.

Kako je rekao, pod prirodnom interakcijom podrazumeva se “ona koja je prirodna za određeni trenutak i određeni uređaj” – mišem, tastaturom, dodirom, olovkom.

Govoreći o “bezbolnom” prelasku sa jednog uređaja na drugi i mogućnostima koje bi Windows 10 mogao da pruži, Majerson je rekao i da je “Windows servis, koji radi na svakom uređaju”.

“Ovo je važan dan. Windows 10 je mnogo više od nove verzije, ovo je nešto što menja pravila igre”, rekao je Majerson.

Majerson je najavio i da će apgrejd na “desetku” sa Windowsa 8.1 (i Phone verzije) i Windowsa 7 biti besplatan tokom prvih godinu dana od lansiranja.

Kortana našla dom i na desktopu

“Bezbolni prelaz” sa jednog uređaja na drugi demonstrirao je Džo Belfior, koji je rekao da je tablet sa Windowsom 10 u suštini pravi, punokrvni PC.

“Uređaj radi kao tablet dok ste napolju, a kada ga stavite na dok radi baš kao pravi PC”, rekao je Belfior dok je pokazivao kako UI izgleda praktično isto (sa sve taskbarom) u svim varijacijama, samo bez kursora na tabletima.

Nakon kratke prezentacije rada u praksi, koja i nije donela previše iznenađenja, s obzirom na količinu glasina proteklih meseci, Belfior je brzo prešao na prezentaciju Kortane.

Microsoftova dama se, logično, sa Windowsom 10 useljava i na desktop računare, a dobija svoj dom odmah pored Start dugmeta. Kortanin dock ima polje za ukucavanje upita, kao i ikonicu sa mikrofonom za glasovne komande.

Kako je objašnjeno, iz tog docka u taskbaru će “iskakati” i notifikacije.

Tokom prezentacije, Kortana je uspešno odgovorala na više komandi, pa je prikazivala “sve fotografije iz decembra”, “prezentacije o dobrotvornom događaju”., itd.

Uređaji, uređaji, aplikacije, aplikacije…

Kako je rečeno, Windows 10 se trenutno “kroji” za ekrane manje od 8 inča, pa je prikazano kako izgleda gruba verzija desetke na pametnom telefonu.

Prezentovana je i duboka integracija Skypea u Windowsu 10, što podrazumeva da Microsoft želi upliv svoje akvizicije u SMS i IM svake vrste.

Deljenje iste platforme na svim ekranima sa sobom donosi još jednu veliku novinu, a to je ambicija Microsofta da napravi jedinstven ekosistem i porodicu univerzalnih, cross-platform aplikacija – čak i na Xbox-u.

Predstavljen je novi Office čiji će ceo paket u svojoj punoj snazi biti dostupan i na tabletima i na telefonima, a tu je i novi Outlook koji na svim ekranima može da koristi Word engine za mejlove.

Osim Office paketa, među prvim univerzalnim aplikacijama su i novi kalendar i aplikacija za fotografije, koja sama briše duplikate, obrađuje fotografije (red eye correction, nivo boja…) i formira albume dostupne na svim uređajima.

U suštini, Microsoft je predstavio sistem koji bi trebalo da korisnicima donese sve blagodeti trenutne sinhronizacije i skladištenja podataka u “oblaku”, bez potrebe za naprednim podešavanjima i “petljanjem” zbog specifičnosti uređaja i operativnih sistema.

Projekat Spartan “pretraživač za moderni veb”

Vest da će Internet Explorer verovatno otići u penziju, nedavno je veoma glasno odjeknula, a Microsoft kao naslednika sprema potpuno novi pretraživač koji se krije iza imena “Projekat Spartan”.

“Spartanac” je predstavljen kao “svedeni, brzi, lagani pretraživač sa naprednim funkcijama”.

Vizuelno je MS napravio potpuno očekivan korak, jer dugo kaska za konkurencijom. Tako Spartan izgleda kao Chrome ili Mozzila preko kojih su presvučene Windows 10 ideje – tabovi su u vrhu, tu je search (Bing) polje, a sve je veoma svedeno i nema sadržaja koji dodatno opterećuje ekran.

Prva “napredna funkcija” koja je predstavljena jeste “noting mode”, koji omogućava obeležavanje, podvlačenje i ostavljanje poruka po veb stranicama i njihovo deljenje.

Druga opcija je takozvani “reading mode”, koji formatira veb stranice da izgledaju kao knjige. U paketu stiže i opcija “liste za čitanje” koja se automatski sinhronizuje na svim prenosnim uređajima.

Treća napredna opcija je integracija Kortane. Naravno, neće svi biti oduševljeni njenim prisustvom, ali je prikazano kako Kortana predviđa upite za pretraživanje ili olakšava pronalaženje hotela ili restoranima čije se stranice pregledaju.

Iako predstavljene stvari nisu revolucionarne i mnogi ih već koriste pomoću različitih aplikacija i ekstenzija, deluje dobro da ovakve opcije stižu integrisane, bez potrebe za dodatnim podešavanjima.

Windows Holographic: Svet sa hologramima

193795399854bff8baf030b073082434_640x349

Microsoft je potom predstavio i sasvim nov uređaj za Windows porodicu.

“U pitanju je Microsoft Surface Hub, 4K displej od 84 inča, koji ima ugrađene senzore, kamere, mikrofone, zvučnike, Wi-Fi, Bluetooth i svim ostalim dodacima kojima su neophodni za potpuno funkcionisanje na samo jednom kablu”, saopštili su iz Microsofta.

Oni su prezentaciju usmerili ka brainstorimingu i sastancima, predstavljajući niz mogućnosti koje Microsoft Surface Hub.

Aleks Kipmen predstavio je još jedan novitet za koji tvrdi kako predstavlja novi korak u približavanju virtuelne realnosti našem svetu.

“Mi sanjamo daleko iza digitalnog sveta, piksela i displeja. Dobrodošli u novu eru Windowsa. Dobrodošli u Windows Holographic”, kazao je.

Svaki Windows 10 uređaj će doneti hologramsko iskustvo, naveo je Kipmen, koje trenutno ne donosi nijedan uređaj niti bilo koja trenutno postojeća platforma.

“Pozivamo vas da kreirate holograme sa nama. Ali znamo da nam je potrebno da kreiramo više od softvera za ovu avanturu”, kazao je on predstavljajući HoloLens.

144490659554bff8c4c6ed5013928020_640x356

U pitanju je zasebni uređaj sa Windows 10, za koji nije potrebna nikakva dodatna povezanost, a koji proširuje realnost na sasvim novi način, čineći da možemo da osetimo čak i mirise onoga što kreiramo, osetimo ono što je iza nas i kreiramo ono što je pred nama.

Od primene u medicini do neverovatnih mogućnosti prilikom gejminga, prema rečima Kipmena, svet holograma otvara sasvim novu eru u našim životima.

Završnu reč dao je prvi čovek IT giganta Satja Nadela koji je naveo da je Windows 10 namenjen svetu u kojem će biti više uređaja nego ljudi, i koji će zato povezivati naša iskustva, a ne samo naše uređaje.

Sandzakhaber / izvor: B92

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO