Wilders ponovo atakuje na islam, Holanđani negoduju

Holandska vlada i opozicione stranke osudile su nedavne uvrede ultranacionalističkog lidera na račun islama. Lider holandske ultranacionalističke Stranke za slobodu (PVV) – Geert Wilders, napravio je izmjene na zastavi Saudijske Arabije i u pogrdnoj kampanji protiv islama ponudio da ih podijeli kao besplatne naljepnice. Njegov potez je naišao na osude kako holandske vlade, tako i opozicionih stranaka.
wilders
Wilders je izmijenjao harfove na saudijskoj zastavi, na način da sadrže slijedeće riječi: “Islam je laž, Muhamed kriminalac, Kuran otrov”. Zalijepio je naljepnice sa tim izmjenama na vrata svog ureda u parlamentu i zatražio od holandskog društva da učini isto. Holandski nacionalista traži da se zaustavi ono što je nazvao “islamizacijom Holandije i Evrope”.
Holandski sud ga je 2011. godine oslobodio optužbe za “govor mržnje prema muslimanima”.
Geert Wilders je producent i promoter kontroverznog filma “Fitna”, u kojem se prikazuju slike napada u New Yorku 11. septembra 2001. godine i u Madridu 2004. godine, popraćene kur'anskim ajetima. Film je osudila šira svjetska javnost i ocijenila ga veoma provokativnim.
Njegovi nedavni ispadi su rezultirali opštom osudom i ocijenjeni jasnom uvredom za muslimane. “Vlada ne odobrava ovakve poteze niti podržava Wildersa na bilo kakav način,” rekao je holandski ministar vanjskih poslova, Frans Timmermans.
Zamjenik holandskog premijera, Lodewijk Asscher, izjavio je da je Wildersov potez “užasan”. On želi uvrijediti ljude, a muslimani koji su dio holandskog društva, kojem doprinose, ne zaslužuju takav odnos.
Lider Laburističke stranke (PvdA), Hans Spekman ili lited Zelenih (GL), Bram Ojik, takođe su negodovali zbog Wildersovih uvreda.
TRT  (AA)
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO