Vukomanović: U Institutu za majku i dete četvoro dece na respiratoru

BEOGRAD – Profesor Vladislav Vukomanović rekao je danas da je četvoro dece koja se nalaze na veštačkoj ventilaciji na Institutu za majku i dete i dalje u dosta lošem stanju.

Vukomanović je za RTS kazao da je u ovom talasu korona virusa dvostruko veći broj pregleda dece koja imaju simptome kovida 19.

“U ovom talasu kovida-19 sve više zabrinjiva broj obolele dece. Povećava se broj mališana u dečijim bolnicama s težom kliničkom slikom. Više ih je i na respiratoru. U redovima ispred kovid ambulanti sve je više dece”, rekao je on.

U Institutu za majku i dete je 10 kovid pozitivne dece, a četvoro je na respiratoru. Imaju 17, 16 i sedam godina, a najmladja je beba od šest meseci.

Govoreći o vakcinaciji dece, Vukomanović je naveo da je pre tri, četiri nedelje bilo vakcinisano 10.000 dece u Srbiji, a mesec i po dana pre toga je bilo 5.000, što ukazuje da ima nekog pomaka.

“Pored vakcinacije i poštovanja mera, možda treba razmisliti da se ograniči kontakt deci u školskim uslovima, time se bave epidemiolozi i Krizni štab i oni treba da donesu odluku da li neke kategorije treba da predju na onlajn nastavu, što bi u periodu od dve do četiri nedelje pokazalo da li se smanjuje broj zaražene dece”, naveo je Vukomanović.

U Dečjoj klinici u Tiršovoj je petoro kovid pozitivne dece, od toga dvoje je na respiratoru, a u Dečijoj klinici Kliničko bolničkog centa “Dr Dragiša Mišović” na lečenju su 32 deteta.

Načelnica dečje bolnice u KBC “Dragiša Mišović” Olivera Ostojić rekla je da za TV Prva izjavila da su u toj ustanovi hospitalizovana deca različitog uzrasta, ali da “ima puno beba”.

“Druga kategorija pacijenata su tinejdžeri od 12, 13 do 18 godina koji imaju ozbiljne upale pluća, koja liče na upale pluća kod odraslih. Najčešće zavise od kiseoničke terapije”, rekla je Ostojić.

indeksonline.rs/Beta

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO