Naslovna Vijesti Vujanović: Ubijanje i pokrštavanje muslimana 1912-1918 bio je stravičan zločin

Vujanović: Ubijanje i pokrštavanje muslimana 1912-1918 bio je stravičan zločin

Crnogorski predsednik Filip Vujanović nije prihvatio zahtev reisa Islamske zajednice Rifata Fejzića da ne prisustvuje današnjoj dodeli priznanja opštine Berane Udruženju ratnih dobrovoljaca 1912-1918, ali je osudio zločine nad građanima islamske veroispovesti na severu Crne Gore, početkom prošlog veka.

Vujanović: Ubijanje i pokrštavanje muslimana 1912-1918 bio je stravičan zločin

Fejzić je zatražio od opštine Berane da se preispita odluka o dodeli priznanja Udruženju ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine, a od Vujanovića da ne prisustvuje uručenje nagrade, jer je u pitanju Udruženje čiji su pripadnici, kako je naveo, početkom prošlog veka ubijali i nasilno pokrštavali stanovnike islamske veroispovesti u Plavu i Gusinju.

Vujanović je novinarima, nakon što je prisustvovao svečanoj sednici opštine Berane, kazao da se na području Plava i Gusinja početkom prošlog veka dogodio stravičan zločin prema građanima islamske veroispovesti, dodajući da je to tamna strana crnogorske istorije. 

On je izrazio uverenje da svi prepoznaju da su multinacionalni i međuverski sklad, uz antifašizam, velika vrednost Crne Gore.

“U tom smislu, želim da saopštim da je Crna Gora jasno iskazala da ono što se pre jednog veka dogodilo na području Plava i Gusinja predstavlja stravičan zločin prema građanima islamske veroispovesti, koji su u tom vremenu u velikom broju i ubijeni, prognani i nasilno pokršteni”, kazao je Vujanović.

On je naveo da je u pitanju “tamna strana crnogorske istorije, koja je i u vremenu kraljevine Crne Gore označena takvom”.

Vujanović je rekao da je Crna Gora pokazala snagu da se suoči sa prošlošću i osudi svaki zločin, odnosno da “neguje multinacionalni i multiverski sklad”.

Predsednik Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine, njihovih potomaka i poštovalaca Goran Kiković kazao je ranije da se članovi tog udruženja ponose svojim precima, koji su oslobodili Berane od Turaka 1912. godine.

On je naveo da reis Fejzić, bez ikakve potrebe, politizuje dodelu opštinske nagrade. 

“Ne znam zašto bi bilo kome smetalo to što je naše udruženje dobilo najviše priznanje opštine Berane”, kazao je Kiković.

Izvor: Tanjug

Exit mobile version