Vučić: ”Vratio sam zakon o eksproprijaciji Skupštini”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je danas posle podne, u 17:30 časova, na osnovu člana 113, stav 1 Ustava Srbije, i član 19 stav 1 o predsedniku Srbije, doneo odluku i potpisao je o vraćanju skupštini izglasan zakon o eksproprijaciji.

Vučić je, na konferenciji za medije, poručio da vraća zakon na ponovno odlučivanje Skupštini, i da je odluka odmah dostavljena parlamentu.

Ukazao je da je jedan od retkih predsednika koji je vraćao zakone skupštini, poput zakona o vodama, i upozoravao pre ulaska u skupštinu, kao što je bio zakon o policiji.

Zakon o vodama, podsetio je, povučen je iz procedure.

„Dogodilo se u želji, kako sam razumeo ljude iz Vlade, da donesu najbolji mogući način za rešavanje problema eksproprijacije, da je donet zakon, u kojem ima jedna stvar koja je problematična za mene, a to su rokovi koji se daju sopstveniku nepokretnosti, bilo zemljišta ili kuće, bilo koje nepokretnosti, da mora da prihvate odluke Uprave prihoda, a rokovi za žalbu su pet plus tri dana, što je užasno kratko”, objasnio je on.

Vučić je kazao da zakon nije protivustavan, ali je dodao da zakon nije prošao kroz javnu raspravu, uz obrazloženje da je bio na javnom uvidu.

Zakon, dodaje, nije donet po hitnom postupku.

„Nije bilo javne rasprave uz čudno objašnjenje – kovid je. Ma nemojte. Svi izmišljaju brojeve ljudi na svojim skupovima od vladajuće partije i opozicinih. Svi bi pozvali i 5 miliona ljudi, a tada nije problem kovid, ali za javnu raspravu je problem”, objasnio je on.

Rekao je da se konsultovao sa svim pravnim stručnjacima do čijeg mišljenja mu je stalo.

Rekao je da je u zakonu našao još stvari koje nisu dobre.

„ U njemu vidim stalnu maniju ministara da se mešaju u sve i sebi preuzimaju određene nadležnosti gde ne mora da ih bude. Nije namera bila – šta sa Rio Tintom, već samo da budu još važniji i brže i lakše da reše problem”, dodao je on.

Vučić je, na početku konferencije za štampu, kazao da u prethodne dve godine, ali i prethdnih sedam godine možemo da se pohvalimo brzim razvojem naše zemlje. „Stopa rasta biće kumulatovno najveća u Evropi. To je veliki uspeh građana. Takođe 14.decembra očekujemo da četiri poglavlja budu otvorena, ceo jedan klaster, u pristupnim pregovorima sa EU. Moguće je da se dogodi da Srbija bude jedina zemlja sa kojom se otvaraju poglavlja. To govori o tome da smo mnogo toga uradili u saradnji sa EU i da se nalazimo na dobrom putu. Plate i penzije su brže rasle”, naveo je on.

Vučić je kazao da mu je bilo važno da se izgradi infrastruktura i time pokaže da može da se promeni sve ono što nije u poslednjih sedam decenija, sve ono što je bilo najkomplikovanije, za šta nije biloi dovoljno novca i hrabrosti.

S tim u vezi pokazao je mapu sa autoputevima koji su izgrađeni i koji se grade, rekavši da ona izgleda kao mapa krvnih sudova jednog organizma, a ništa od toga ranije nismo imali.

Takođe je naveo i da se gradi železnička infrstruktura.

„Sve to smo radili gradeći bolnice, sve to što nismo uspevali prethodnih decenija”, naglasio je on.

Vučić je kazao da je u vladi postojala potreba da se sve to dodatno ubrza, jer uvek i svuda postoje problemi.

„Da objasnim, da postoje problemi da ne možete da uradite dovoljno autoputeva jer nema kamena u Srbiji, zato što neko kaže ”neću da dam kamen”. Autoput bez kamena ne može da se gradi. Ili jedan objekat ometa izgradnju autoputa do Požege dva i po meseca. Želja je bila da se to promeni i zato je izrađen zakon o eksproprijaciji”, dodao je on.

Vučić je kazao da je moglo još dvostruko više da se uradi da nije bilo aljkavosti i neposvećenosti naših ljudi, ali i birokratskih problema u vezi sa eksproprijacijom, gde se od države uvek tražilo dinar više, a država isplaćuje desetine miliona evra.

 

Izvor: Tanjug

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO