Vučić: Uskoro u upotrebi najbolji lekovi protiv korone

Predsednik Srbije izjavio je da Srbija nabavlja najnovije i najefikasnije lekove protiv korone, koje ima svega nekoliko država u svetu u ovom trenutku i da će oni biti u upotrebi kada ih nadležni organi odnosno Agencija za lekove odobri.

Vučić je, na pitanje novinara kakva je stvarna situacija sa lekovima za koronu, pošto se mogu čuti kritike na njegov račun po pitanju nabavke lekova i povodom toga što je rekao da Srbija nabavlja najbolji lek za koronu, Vučić je rekao da su ga napali u tajkunskim medijima i tajkunske stranke kako uvozi lekove koji nisu odobreni.

Da sam čekao da bude sve odobreno, ne bismo imali ni vakcine, dodao je Vučić.

“Jutros smo imali sastanak oko lekova, i sa RFZO i Lončarom, analiziramo kompletan potrošeni materijal uz izgradnju bolenica i drugo. Moramo brzo da izlazimo iz kovid režima jer imamo na hiljade ljudi koji čekaju razne operacije. Zato ubrzavamo sad dolazak najvažnijih lekova, imaju tu dve vrste leka u pilulama koje se očekuju uskoro da se pojave, pregovaramo i sa jednima i sa drugima. Jednu radi Fajzer – pilule, koja ima 50 odsto sigurne zaštite unapred, a nije vakcina, a drugo je MSD koji je mnogo uspešniji i neuporedivo efikasniji nego sličan lek koji sad koristimo, ali jedna ta pilula košta 600 dolara, a dobili smo popust na 400 dolara i razmišljamo sa Sinišom koliko toga da kupimo da bi građani mogli što pre to da imauu”, naveo je Vučić.

Kaže da se pojavio i još jedan novi, dodatni lek, koji se daje kao infuzija i da sada imamo problem u vezi sa prostorom oko krveta za njegovo davanje.

Taj lek se, kaže, već daje u Kanadi, Australiji i delovima SAD.

“U svakom slučaju nasa Agencija to to pregleda. Mi smo obezbedili besplatno deo tih lekova. Ja sam odnosno Srbija je dobila to od jednog svetskog državnika na poklon za građane Srbije. Žurim da bismo spasili živote gradajana, a oni mi drže moralne pridike. To nemaju tri zemlja u svetu, a mi imamo 500 doza. Samo jedna doza košta 4.500 ili 5.000 dolara i kada je dobijete u roku od 24 sata ste negativne, izvuče vam sav virus napolje. Čekamo da se to odobri kod nas, moja posao je bilo da to nabavim”, naglasio je Vučić.

Izvor: Tanjug

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO