VUČIĆ: Ukinute vize za građane Kine i Srbije

BEOGRAD/RIGA – Premijer Aleksandar Vučić istakao je večeras da je jedino Srbija, od zemalja učesnica na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Rigi, potpisala sporazum o potpunoj viznoj liberalizaciji sa Pekingom.

On je, za RTS, rekao da će građani Srbije moći od 1.januara da putuju u Kinu bez vize, kao što će i svi građani Kine moći da putuju u Srbiju bez vize.

“Očekujemo veliki broj kineskih biznismena i turista”, kazao je Vučić.

On je istakao da je Srbija prva zemlja u Evropi koja je uvela bezvizni režim sa Kinom.

“Srbija je obavila najviše posla u Rigi, poredivši se sa drugim zemljama koje razvijaju odnose sa Kinom”, uveren je premijer.

Vučić je, posle sednice premijera zemalja učesnica, kazao da je kineski premijer Li Kećijang u tri navrata, u svom obraćanju, govorio o ugovorima sa Srbijom.

Podvukavši da se radi o ugovorima, a ne više memorandumima i sporazumima, Vučić je na Televiziju Pink rekao da imamo samo jedan sporazum, a on se tiče potpune vizne liberalizacije.

“To je samo Srbija uradila od svih 16 zemalja centralne i istočne Evrope. Neke druge zemlje su uvele bezvizni režim samo za diplomatske i službene pasoše. Mi smo uveli za sve građane Kine”, rekao je premijer Srbije.

Vučić je kazao da su tu odluku prokomentarisali mnogi kao hrabrom.

“Mi smo hrabrim odlukama svoju zemlju podigli”, konstatovao je premijer Srbije.

Takođe je ukazao da je na Samitu potpisano više važnih ugovora, navodeći ugovor o obnovi železničke pruge između Beograda i Stare Pazove vredan 319,9 miliona evra, kojim će se ubrzati pruga do Novog Sada, a time i obezbediti brže putovanje ljudi i robe.

Međutim, dodao je, da to ništa ne znači bez povezivanja brzom prugom sa Crnom Gorom, Makedonijom i Grčkom.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO