Ponedjeljak, 5 Decembra, 2022

Vučić u Priboju – Od septembra proizvodnja kamiona u FAP-u

Priboj – Vlada Srbije i finska kompanija SISU potpisali su danas Memorandum o razumevanju, po kojem bi se do kraja avgusta potpisao ugovor, a u septembru počela proizvodnja kamiona u Fabrici automobila Priboj (FAP).

Potpisivanju Memoranduma, koji su u ime Vlade Srbije potpisali ministar privrede Dušan Vujović i vlasnik i direktor kompanije SISU Timo Korhonen, prisustvovao je premijer Aleksandar Vučić, koji je poručio da je ovo veliki dan za radnike FAP-a, za Priboj i za Srbiju.

Vučić je precizirao da će se u pribojskoj kompaniji zaposliti najmanje 600 radnika, i to samo u proizvodnim pogonima, a da je pre osam meseci, u razgovoru sa sindikatima, upravo govoreno o brojci od 600 do 700 radnika za koje bi trebalo obezbediti posao.

On je poručio da, poznajući i vlasnika firme, kao i Fince, očekuje da će biti zaposlen daleko veći broj ljudi, a od radnika zatražio da i dalje budu posvećeni radu i da pokazuju energiju, koju su i do sada pokazivali.

Vučić je dodao da očekuje da će fabrika uspešno poslovati i da država uzima porez i puni budžet, a ne da dotira.

Premijer je rekao i da će država do septembra, odnosno do pokretanja proizvodnje, pružati podršku i pomoć radnicima FAP-a.

Vučić je precizirao da će se u fabrici proizvodi komponente i kamioni “SISU Auta” koji je, kako je rekao, najpoznatije evropske marke za proizvodnju kamiona.

On je podsetio da je pre osam meseci bio u Priboju, da je tada obećao da će se pronaći zainteresovani partneri i dodao da se uz podršku Vlade Srbije, našao način da se to i ostvari.
“Ono što je važno je kako ćemo sve to realizovati”, rekao je Vučić koji je poručio i da ne bi ni bili ovde danas da već od 1. septembra neće biti zaposleno “prvo 200 radnika, pa još 200, pa još 200”.

Vučić je naveo da ključni razlog što su se partneri iz Finske odlučili za FAP nisu ni mašine, nije ni vlada, već to što su videli želju radnika i njihovu energiju i dodao da je potpuno siguran da će se napraviti dobar biznis.
“Kada FAP krene, živne i Priboj i cela regija, a tim kamionima pomoći će se i cela Srbija”, rekao je Vučić.

“Predstoje bolji dani i za FAP i za Priboj i za Srbiju”, naveo je Vučić i dodao da se 12 godina tražio strateški partner, da mu mnogi nisu verovali kada je rekao da je to moguće i poručio da je ponosan na sve koji su to i omogućili.

On je još jednom poručio da su finske firme izvanredne, da postavljaju na početku manje ciljeve, a da onda vremenom traže i zapošljavaju još više ljudi, ne gaze datu reč i drže se dogovorenog.

Upitan šta će biti sa livnicom u Prijepolju, Vučić je rekao da je razgovarao sa direktorom livnice, da ima više ponudilaca i da će se u julu, avgustu, početi razgovori o livnici.

Vučić je posebno zahvalio ambasadoru Finske Peki Orpani na angažmanu u čitavom poslu.

Korhonen je rekao da je u poslednjih nekoliko meseci tri puta bio u Priboju, da je bilo puno posla oko pravljenja biznis plana, ali da se danas zna da postoje mogućnosti za pokretanja proizvodnje i da je zato i potpisan ovaj Memorandum.
“Cilj je da do kraja avgusta potpišemo ugovor”, rekao je Korhonen i naglasio da je najvažnija stvar koju je u Priboju video vredni radnici koji imaju kompetencije i da smatra da zajedno sa znanjem koje ima Finska, može da se napravi profitabilan posao.

Ministrar Vujović rekao je da je ovo prilika da FAP bude simbol za kamione, kao što je nekada i bio i da najmanje 600 ljudi pokaže šta zna i ume i da FAP bude deo proizvodnje koja posluje svuda u svetu.

Inače, Vučić je posetio Priboj 31. oktobra prošle godine, nakon štrajka radnika koji su blokirali i prugu, i tada je rekao da FAP neće biti ugašen, već istinski restruktuiran i istakao da je ta fabrika od velikog značaja i velikog interesa.

On je tada dodao da se očekuje da do 2015. godine, FAP bude profitabilan.

Fabrika automobila Priboj jedini je proizvođač teških privrednih vozila u Srbiji, a osnovana je pre šest decenija, 30.oktobra 1953.

Marta 2010. najavljivano je sklapanje ugovora FAP-a sa kineskom kompanijom “Dong feng”, najvećim proizvođačem kamiona u Aziji, ali su pregovori sa kineskom firmom okončani neuspešno.

Odbor Skupštine Srbije je u decembru 2010. godine preporučio Agenciji za privatizaciju i Ministarstvu ekonomije da deo FAP-a, bude posebno privatizovan, i to pogon koji je proizvodio kočionu tehniku,i koji je poslovao uspešno.

Tender za prodaju 86,49 odsto kapitala FAP-a je objavljen u januaru 2012. godine, a ponudu za kupovinu dostavio je ukrajinsko-britanski konzorcijum (Finkom Kapital iz Kijeva i Team Constructions Investments iz Londona).

Ni ti pregovori nisu završeni s pozitivnim ishodom, pošto je ponuđač dostavio izmene i dopune ugovora o prodaji koje, kako je Agencija za privatizaciju tada saopštila, nisu prihatljive, jer značajno menjaju strukturu transakcije i međusobna prava i obaveze ugovornih strana, te je tender proglašen neuspelim.

izvor-Tanjug.rs

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO