Moramo da se borimo za stabilnost i Vučić je uvek bio za to da razvoj u regionu mora da bude miran razvoj, što nije jednostavno – rekla je Merkelova posle razgovora sa srpskim premijerom
Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Ona je na zajedničkoj konferenciji za medije, poručila da je Srbija na pravom putu, dok je Vučić rekao da Srbija ulaže mnogo napora u očuvanje regionalnog mira i stabilnosti i zahvalio je Merkelovoj što je uvek imala razumevanja za Srbiju.

Merkel je nakon razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem istakla da je on sproveo velike reforme za investicije i ispunio je sve uslove za pregovore sa EU, što potvrđuje i otvranja dva poglavlja u februaru.

Želim da mu kažem da nastavi te reforme po pitanju pravne države i to je bila jedna od tema naših razgovora. Takođe, NVO moraju da budu važni partneri vladi, mora postojati sloboda medija, što je jako važno. Kada govorimo o reformama, niko ne prisiljava Srbiju na to, već je to u njenom interesu. Državna preduzeća su takođe napredovala i Srbija je na pravom putu. Moramo da se borimo za stabilnost i Vučić je uvek bio za to da razvoj u regionu mora da bude miran razvoj, što nije jednostavno. Ove reforme su jako bitne i hrabre, i odnosi sa Kosovom su bolji – rekla je Merkelova.

Premijer Vučić istakao je da je Srbija mnogo uložila u očuvanje stabilnosti u regionu, ističući da sutra ide u Sarajevo.
– Situacija jeste turbulenta, ali se mir može očuvati. Mi Zapadni Balkan vidimo kao mesto budućeg ekonomskog rasta za ceo region. Na dobrom smo putu što se tiče ekonomije. Imamo još mnogo toga da uradimo u Srbiji, posebno oko vladavine prave i efikasnosti pravosudnog sistema – rekao je Vučić.
On je istakao da su u prethodnom periodu vođeni teški pregovori sa BiH i Prištinom.
– Često smo teške stvari sprovodili u delo i mislim da smo zaslužili poštovanje i najjače zemlje u EU. Zadovoljni smo kako Nemačka tretira Srbe koji ovde rade, želimo da pokažemo kakav je naš odnos prema onim Nemcima koji su živeli ovde i koji sada žive – rekao je Vučić i naveo da mu je drago što Merkelova prepoznaje trud Srbije kada je reč o migrantima.
– Zahvalan sam Merkelovoj na pomoći oko tog problema. Želimo da pokažemo humano lice kada je reč o migrantskoj krizi – rekao je premijer i zahvalio se na vremenu koje je nemačka kancelarka izdvojila za njega i Srbiju.
Vučić je naveo da “ceo svet čeka važan susret Merkelove i Trampa”, ali da je mala Srbija sa Zapadnog Balkana uspela da stigne do Merkelove pre toga.

1 KOMENTAR

  1. Ovaj smrad uvek kaze “moramo de borimo za stabilnost” samo sto je sve vise klimavo nego proslih godina vučiću pederu

Comments are closed.