Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, stigao je u Sarajevo. Avion u kojem se nalazio Vučić na Sarajevski aerodrom sletio je u 17.25 sati, a u glavni grad BiH došao je iz Berlina, gdje se sastao sa kancelarkom Angelom Merkel, javio je reporter Avaz.ba.

Premijer Srbije će učestvovati sutra na Summitu premijera Zapadnog Balkana. Prema najavama, Vučić bi kasnije trebao večerati sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Denisom Zvizdićem.

Uoči dolaska u Sarajevo, Vučić je rekao da će ponovo razgovarati i otvoriti teme koje su od zajedničkog interesa za sve, a to su autoputevi, putevi, mostovi, pruge i carinska unija. Vučić je istakao da zna “da to neće ići ni brzo, ni lako”, ali da je to budućnost.

– Ako mi uspijemo da se dogovorimo oko carinske unije, onda će, uvjeren sam, splasnuti strasti jer će trgovina, protok ljudi, robe i usluga biti mnogo brži i jednostavniji i više nikome neće padati na pamet da ulazi u bilo kakve političke avanture, da ih ne nazivam nečim težim i većim – naveo je Vučić.

On je rekao i da “bježi od toga da kaže tešku riječ” o bilo kome i u Prištini, Sarajevu, Skoplju, Podgorici, zato što sa tim ljudim treba živjeti i raditi zajedno, te gledati kako da bude postignut najbolji mogući rezultat za cijeli region.

– Radujem se susretu sa svima sa kojima možemo da razgovaramo o životnim temama i o unaprijeđenju životnog standarda za naše građane na zapadnom Balkanu – dodao je Vučić.

Što se tiče sutrašnjeg plana i programa, Summit zvanično počinje u 11 sati. Sastanku premijera prisustvovat će šest premijera, pored domaćina Denisa Zvizdića, prisustvovat će premijeri Albanije, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, te evropski komesar za proširenje i ministar vanjskih poslova Italije, zemlje koja će biti domaćin domaćina Samita zemalja zapadnog Balkana, koji će biti održan u Trstu u julu ove godine.

U 14 sati planirana je press-konferencija na kojoj će se obratiti Zvizdić, komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, te ministar vanjskih poslova Italije Angelino Alfano.

izvor. Avaz.ba, foto-vijesti.ba