Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da se u razgovoru sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem nije saglasio o formiranju vojske Kosova i istakao da po tom pitanju očekuje pomoć EU, SAD, Rusije, navodeći da su to veoma krupne stvari da bi se neko sa tim igrao.

Istovremeno, Skupština Kosova proslijedila Vladi zakon o Bezbjednosnim snagama Nakon što je predsjednik Kosova, Hashim Thaçi u utorak predao nacrt Zakona o bezbjednosnim snagama Kosova koji predviđa promenu mandata ovih snaga, predsjedništvo Skupštine danas je isti taj nacrt proslijedilo Vladi na razmatranje, kako bi ga ona potom, ponovo vratila Skupštini.
Novi nacrt zakona predviđa transformaciju Bezbjednosnih snaga u Oružane snage koje bi imale mandat da brane suverenitet i teritorijalni integritet zemlje. Predsjednik Skupštine, Kadri Veseli izjavio je u srijedu nakon zasjedanja predsjedništva da će sjednica Skupštine po tom pitanju biti zakazana čim Vlada bude razmotrila nacrt zakona. “Radi se o promjeni misije Bezbjednosnih snaga, o proširenju kapaciteta, povećanju broja vojnih snaga i mogućnostima za profesionalne treninge u oblastima vojnih snaga, te novoj tehnološkoj opremi koju će finansirati budžet Kosova ali i naši partneri“, kazao je Veseli.

Bezbjednosne snage Kosova, čijoj se transformaciji protive srpski poslanici u Parlamentu Kosova, ne odbija se od strane svih građana srpske nacionalnosti koji žive na Kosovu. Dio ovih Snaga, prema statistici koju posjeduje list “Zëri”, su 45 Srba. Direktor Odjela za odnose s javnošću u Ministarstvu sigurnosnih snaga Kosova, Ibrahim Shala, također je za list “Zëri” rekao da su dio Bezbjednosnih snaga Kosova i 43 Bošnjaka, 30 pripadnika Aškalija, 3 Hrvata, 14 Egipćana, 2 Goranca, 2 Roma, 49 pripadnika turske zajednice, jedan makedonske zajednice i jedan Nijemac.