BEOGRAD – Srbija danas očekuje izbor nove Vlade, nakon ekspozea koji će u parlamentu podneti mandatar Aleksandar Vučić.

Nova Vlada Srbije trebalo bi da bude izabrana na današnjoj sednici Parlamenta.

12.07- Borba protiv sive ekonomije biće jedan od prioriteta nove vlade.

12.01 – Nema smanjenja penzija dok ne pokušamo sve drugo kako bi smanjili deficit u budžetu.

12.00 – Mnogi odavde će se oprostiti u narednim danima od svojih službenih vozila. Imate platu pa kupite kola.

11.51 – Veliki zadatak je da smanjimo rashodnu stranu budžeta i da povećamo prihodnu.

11.47 – Sistem je do sada motivisao ljude, da umesto da razvijaju kreativnost, samo traže veze. Takva era je završena.

11.46 – Težićemo potpunoj profesionalizaciji javnih preduzeća. Veliki zadatak ove vlade će biti i da razvije privatni sektor. Moj cilj je da mladi u ovoj zemlji budu preduzetnici.

11.45 – Strateški cilj je stabilizacija javnih finansija.

11.44 – Mi nemamo iluzije šta može da se uradi za 4 godine ali znamo šta mora da se uradi u tom periopdu.

11.43 – Javna administracija je glomazna i skupa.

11.41 – Nezaposlenost i fiskalni deficit je među najvećima u Evropi, a granica za penzionisanje je među najnižim u Evropi.

11.40 – Prvi veliki zadatak je ponavljam reforma ekonomije. Tokom prve nedelje maja novi paket ekonomskih mera biće pred Parlamentom. Molim sve poslanike da zasedaju i dan i noć.

“Ješćete, spavati i umivati se u ovoj Skupštini, ali do 15. jula reformski zakoni će biti usvojeni”, rekao je Vučić poslanicima.

11.38 – Bez konsolidacije budžeta nema ni novca za investicije.

11.37 – Dosta je bilo neodgovorne politike!

“Nedostaje nam discipline, izgubili smo veru”, poručio je Vučić i dodao da smo navikli da živimo u sistemu u kojem “samo tražimo i uzimamo od države”.

“Navikli smo da se žalimo od ujutru i čekamo da nam nešto padne s neba” – to je model ponašanja građana u društvu u kojem je vlast vodila politiku populizma i prevare i donosila odluke sračunate na to da političari budu omiljeni i voljeni.

Cenu takve politike, čiji deo je bila i katastrofalna odluka o povećanju plata u javnom sektoru i penzija bez bilo kakvog jasnog razloga, platili smo enormnim rastom javnog duga, primetio je Vučić.

11.34 – Prvi i najvažniji cilj ove vlade je da reformiše srpsku ekonomiju.

11.33 – Nećemo trošiti više što imamo. Borićemo se protiv lopovluka. Radićemo naporno svakoga dana da obezbedimo bolji život naših građana. Verujem da Srbija može da bude uspešna zemlja.

11.31 – Ukoliko kao Vlada ne uspemo da modernizujemo Srbiju izneverićemo građane. Spreman sam da na sebe prihvatim sav teret reformi. Ja nemam strah od reformi i modernizacije.

11.28 – Srbija je iscrpljena i samo zajedno možemo da joj pomognemo. Cilj naše vlade je da zajedno sa građanima stvorimo prosperitetnu naciju.

11.27 – Sada je trenutak da prionemo na posao

11.26 – Mi nikada nećemo priznati KiM, ali moramo da živimo u miru sa Albancima.

11.25 – Pregovore sa Prištinom nastavljamo u dobroj veri da će doći do uspeha

11.22 – Tajna našeg uspeha je što uvek govorimo istinu. Građani od političara očekuju da govore istinu ali i da im ponude rešenje.

11.21 – Mi volimo Srbiju. Želimo da izgradimo pristojno i tolerantno društvo.

11.20 – Kultura štednje nam nije na najvišem nivou. Beograd nam je prljav. Beograđani kao Ivica i Marica ostavljaju tragove kako bi našli put.

11.10 – Srbija je važnija od nas, od svakog od nas, od svih naših političkih stranaka, rekao je Vučić i dodao da niko ne sme da pokaže bahatost jer predstoji teško vreme i teške reforme.

Kandidata za predsednika Vlade Srbije ocenio je da je prethodna vlada bila uspešna.

Prema njegovim rečima prvi uspeh je taj što Srbijom više ne upravljaju otuđeni finansijski centri moći, već njena vlada, dodavši da cena za to nije bila mala, pošto su danas mnogi koji se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije izloženi pretnjama i progonu.

“Prvi put Srbijom vladaju oni koje je narod izabrao, a ne tajkuni, i tako će biti ubuduće”, poručio je Vučić.

Drugi uspeh, rekao je Vučić, jeste borba protiv organizovanog kirminala i korupcije, za šta je uslov bio donošenje Zakona o javnim nabavkama, čiji se rezultati danas vide.On je naglasio da će kroz unapređivanje tog zakona, kao i donošenje drugih sistemskih mera, ta borba biti nastavljena.

Mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je , u svom ekspozeu koji je predstavio poslanicima, da je da odgovornost koju oseća ne može da uporedi ni sa čim na svetu.

“Pred nama je teško vreme i moramo da ispravljamo greške svih prethodnih vlada”, rekao je Vučić.

Prema predlogu koji je stigao u skupštinu Srbije Vlada će imati 16 ministarstava, četiri ministra obavljaće i potpredsedničke funkcije, a postojaće i dva ministra bez portfelja. Kako se navodi u predlogu koji je stigao u Skupštinu, Ivica Dačić biće prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, a potpredsednica Vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture biće Zorana Mihajlović.

Funkciju potpredsdnika Vlade obavljaće i ministar trgovine, telekomunikacija i turizma Rasim Ljajić. Četvrto potpredsedničko mesto u Vladi zauzeće i nova ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički. Novi-stari ministar finansija biće Lazar Krstić, a ministar privrede postaće Dušan Vujović. Kadrovi Socijalističke partije Srbije u novoj Vladi biće ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Funkciju ministra pravde obavljaće Nikola Selaković, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biće Srđan Verbić, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar, dok ministar kulture i informisanja ostaje Ivan Tasovac. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja biće Aleksandar Vulin, a ministar odbrane Bratisalav Gašić. Na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova doći će Nebojša Stefanović, a ministar omladine i sporta ostaće Vanja Udovičić. Dve ministarske funkcije bez portfelja pripašće Velimiru Iliću i Jadranki Joksimović.

http://www.youtube.com/watch?v=0l-FCFU6170