Vučić o hapšenju poslanika SNS: Partijske knjižice nikog ne štite!

BEOGRAD – Vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom privođenja predsednika Izvršnog odbora Univerzal banke i poslanika SNS Dragana Tomića, da su nadležni organi obavezni da rade svoj posao u skladu sa zakonom, a ne u skladu sa partijskom knjižicom.

Vučić je, na pitanje povodom slučaja Tomića i da li će i drugi privrednici koji su izvlacili pare iz Unvierzal banke biti pozvani na odgovornost rekao da nije tužilac i da se ne bavi poslom tužilaštva i policije.

Ovo je teška stvar koju sam čuo jer se radi o poslaniku SNS. Ali nadležni organi imaju obavezu da rade svoje posao u skladu sa zakonom a ne u skladu sa partijskom knjižicom, partijskom pripadnošću i ličnim prijateljstvom. To je veoma važna poruka za sve ljude. O tome sam razgovarao i danas u Kolubari jer sam čuo pritužbe na račun pojedinih ljudi, ne čelnih, koji su takođe iz SNS,” rekao je Vučić.

Svima sam jasno stavio do znanja da ih partijska knjižica svakako neće štititi,dodao je on.”To je nešto novo, drugačije u odnosu na ono što smo imali u Srbiji decenijama i to je razlog što se menja imidž Srbije u svetu. A da li je neko kriv ili nije to će da utvrdi sud “, dodao je on.

Prema rečima Vucića, lanac državnog kriminala – zajednička umešanost političara i pojedinih tajkuna – toliko je “bezobzirno i bezobrazno” bio uspostavljen proteklih godina da to mora da se prekine jer “država to više ne može da izdrži“. Samo od četiri banke i nekoliko povezanih preduzeća država mora da plati milijardu evra, rekao je Vučić, dodavši da se radi o 4-6 tajkuna.

Može li naša država da ih izrodi (taj novac) – ja vam kažem da ne može i da nije moguće. Mora da se prekine sa bolesnim, bezobrazno-bezobzirnim lažnim biznisom – u kojem uzimate od banaka, platićete kamatu šest meseci, računajući da glavnicu nećete nikada, za to platite kojekome u toj banci, kojekome od političara i onda ste rešili sve probleme. E tako ne može, ova država to ne može da podnese“, rekao je Vučić.
“Meni je danas loše i težak mi je dan ali Srbija od toga mora da se izleči”, istakao je Vučić.

On je ukazao da su neki od tajkuna uzeli po 150 miliona evra a da nikada nisu planirali da plate.Upitan za formalne dokaze on kaže:”Gde ima formalni dokaz? Otkud znam, nadležni organi se time bave, da pokažu i dokažu tamo gde toga ima. Ja vam kažem kako sistem funkcioniše – objasnite mi da li je moguće da neko dobije desetine miliona evra bez ikakvog validnog pokrića?”

On je naglasio da niko nije znao da se radi o milijardu evra i da novac nije dolazio do radnika, već da je to bila podela: politička, privatna, poslovodstvu banaka i naravno vlasnici koji su postali najveći moćnici koji imaju avione, jahte…“Zašto kupujete jahte ako ste dobili kredit iz Fonda za razvoj? Sad ćete da me pitate ko? Postoje izuzeci koji to nisu radili. Je l ima neka banka da Bogićević nije uzeo kredit, a da banka nije propala, ili Perčević? Nema nijedne“, upitao je, imajući na umu biznismene Miroslava Bogićevića i Gorana Perčevića.

Na pitanje može li novac da se naplati iz tih “aviona i kamiona”, on je rekao da ne može jer je sve potrošeno. On je u tom kontekstu pomenuo i Veterinarski zavod, rekavši da je sada nemoguće namiriti milione koji nedostaju.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO