Vučić: Moramo da živimo jedni s drugima,ne jedni pored drugih

NJUJORK – Premijer Aleksandar Vučić poručio je večeras u Nujorku na panelu posvećenom pomirenju u regionu 20 godina nakon Dejtona, da smo ovde potrebni jedni drugima, te da moramo da živimo jedni s drugima, a ne jedni pored drugih.
Potrebni smo jedni drugima, u suprotnom ćemo se suočiti sa katastrofom, poručio je Vučić dodajući da bi drugačije bio zabrinut za budućnost Zapadnog Balkana.
Kako je rekao, nije mu bilo lako da dođe u Njujork, budući da je Bil Klinton, čija je fondacija organizovala panel, bio predsednik SAD kad je Srbija bombardovana.
Mnogi su mu u Srbiji, kako je rekao, prebacivali što je rešio da dođe u NJujork i učestvuje na panelu na kom se razgovara o regionu, ali i o zločinu u Srebrenici.
“Ja sam im rekao da moram da pričamo sa svima, da danas u Bosni postoje dva pristupa, jedan je među Bošnjacima, kojih je 1,7 ili 1,8 miliona i oni kažu – jači smo od Srba, možemo opet da ih isteramo – i to ćete čuti svaki dan. I s druge strane ima 7 miliona Srba u Srbiji i oni takođe kažu -možemo da ih pobedimo”, objasnio je Vučić.
I to je, kako kaže, teška situacija, ali to je i realnost i zato je, dodaje insistirao da naoravi što je moguće više susreta i dogovora s Bošnjacima.
“Zalažem se za razgovore između Srba i Bošnjaka jer ne možemo da živimo jedni bez drugih, moramo da živimo zajedno, ne jedni pored drugih, već jedni s drugima i to govorim svuda, i u Beogradu i u Sarajevu i evo ovde u Njujorku”, rekao je Vučić.
Inače, na panelu koji organizuje Fondacija Klinton, a koji je posvećen pomirenju u regionu 20 godina posle Dejtonskog sporazuma, govorio je i načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, a pre njih je svedočenje o zločinu u Srebrenici iznela Advija Ibrahimović, koja je tada ostala siroče.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO