Vučić i Putin: Dobra saradnja Srbije i Rusije

Premijer Alekasandar Vučić sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, sa kojim će potvrditi sve dogovore koji su sa ruskim partnerima definisani tokom trodnevne posete delegacije Srbije Moskvi.

“Svestan sam da se svetska ekonomija nalazi u lošem stanju, ali je, bez obzira na to, ekonomska saradnja sa Srbijom dobra”, istakao je Putin u trominutnom obraćanju novinarima na početku sastanka, te požželeo dobrodošlicu srpskom premijeru i delegaciji, u kojoj su ministri Ivica Dačić, Dušan Vujović, Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović i Bratislav Gašić.

Isporuka poljoprivrednih prozvoda iz Srbije porasla je za 40 odsto, što je dobro, zaključio je Putin.

Premijer Vučić je zahvalio predsedniku Rusije na gostoprimstvu i istakao da je srpska delegacija poslednjih tri dana u Moskvi i sa predsednikom vlade Dmitrijem Medvedevim, i sa drugim sagovornicima, razmotrila ekonomske, ali i političke odnose dve zemlje.

“I sa pogledom u budućnost, našli smo rešenje za još brži razvoj naših odnosa“, istakao je premijer Vučić.

On je u ime Republike Srbije zahvalio Putinu na podršci u UN, i UNESKO, kao i u svim drugim međunarodnim organizacijama, gde Srbija pokušava da zaštiti svoj integritet, ali i, kako je rekao, svoj ugled i slobodarsku tradiciju.

“Znamo da je situacija u celom svetu komplikovana, ništa manje nije komplikovana ni na Balkanu”, naglasio je Vučić.

Beograd zabrinut zbog zastoja u sprovođenju Briselskog sporazuma

Premijer Srbije je Putina obavestio i o saradnji sa Prištinom, Briselskom sporazumu i zastojima u njegovoj realizaciji.

Vučić je rekao da je Beograd zabrinut zbog najnovijih izjava iz Prištine, koje ukazuju na mogućnosti da ranije postignuti dogovori ne budu realizovani, a pre svega sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

“Danas je predsednica Kosova izjavila da najvažniji od tih sporazuma uopšte nemaju nameru da realiziju, tj. primene, što je za nas ozbiljna i teška vest”, rekao je Vučić.

Susretom sa predsednikom Putinom Vučić završava trodnevni boravak u Ruskoj federaciji.

Ovo je treći susret premijera Srbije sa šefom ruske držžave u poslednjih 15 meseci, a tema razgovora biće, kako je najavio Vučić, unapređenje saradnje dve zemlje. Između ostalog, srpski premijer je naveo da će sa predsednikom Rusije razgovarati o bescarinskom izvozu Fijatovih vozila u tu zemlju, nabavci novog naoružanja za Srbiju i iskorišćenja njene namenske industrije, infrastrukturnim projektima…

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO