Naslovna Vijesti Vučić i Ljajić bi mogli sami da vladaju?

Vučić i Ljajić bi mogli sami da vladaju?

vucic-i-ljajic

Beogradska štampa, prenoseći dva istraživanja javnog mnjenja o tome kako bi građani glasali da se sada održavaju parlamentarni izbori, navodi da bi ubedljvo najveći broj glasova dobila SNS, ispred DS i koalicije SPS-PUPS-JS.

Prema preliminarenim istraživanjima agrencije “Faktor plus”, kako prenosi današnji “Informer”, za SNS bi glasalo 38,6 posto birača, za DS 14,8, a za koaliciju SPS-PUPS-JS 13,6. Cenzus bi prošla DSS sa 7,1 posto glasova, a na ivici cezusa su LDP sa pet i URS sa 4,9 posto glasova.

Prema tumačenju tog lista, ako bi SDPS Rasima Ljajića, koja po istraživanju ima 2,1 posto, izašla na izbore u koaliciji sa SNS, primenom Dontovog metoda po kojem se vrši podela mandata, mogli bi da računaju na ukupno 119 mandata u skupštini, pa bi im za formiranje vladajuće većine bila potrebna samo podrška poslanika manjina.

Prema martovskom istraživanju “Stratedžik marketinga”, koje prenosi “Blic”, ako bi izbori bili održani u nedelju, za SNS bi glasalo 43 posto birača, za DS 17, a za koaliciju oko SPS 15. Cenzus bi prošli još LDP i DS S sa po pet posto glasova.

U tom istraživanju je prvi potpredsednik vlade i lider SNS Aleksandar Vučić dobio najviše pozitivnih ocena (48 posto – negativnih 22), ispred predsednika Srbije Tomislava Nikolića (35 pozitivno – 22 posto negativno). Slede Dragan Marković Palma sa 34 posto pozitivnih i 34 posto negativnih ocena i premijer Ivica Dačić sa 32 posto pozitivnih i 31 posto negativnih ocena.

Prema istraživanju “Stratedžik marketinga”, za ulazak Srbije u EU, na referendumu bi 48 posto glasalo “za”, a 29 posto bi bilo protiv.
O glavnom pregovaraču EU u dijalogu Beograda i Prištine, visokoj predstavnici Ketrin Ešton, pozitivno mišljenje ima samo sedam posto ispitanika, dok 59 odsto ima negativno mišljenje.

Exit mobile version