Beograd – Premijer Aleksandar Vučić je najavio da će Srbija i Turska osnovati Savet na najvišem nivou, koji će voditi dvojica premijera, a koji bi trebalo da pomogne još intenzuivnijoj saradnji dveju zemalja i pozvao turske investitore da ulažu u Srbiju obećavši im uvek za nijansu bolje uslove od onih koje ponude druge zemlje.

Vučić je, u izjavi za medije posle bilateralnog sastanka sa premijerom Turske Ahmetom Davutogluom, rekao da je na sastanku bilo reči o svim važnim bilateralnim i regionalnim pitanjima, kao i da su dogovoreni mehanizmi saradnje dveju zemalja koje bi trebalo da donesu napredak.

“Osnovaćemo savet na najvišem nivou, koji će da vode dvojica premijera, iz oblasti u kojima imamo najveću i najupečatljiviju saradnju. Vodiće ih ministri iz tih oblasti, a gotovo stalno ćemo da se stastajemo”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima Turska ima takvo telo sa Bugarskom i Grčkom.

“Imaće i sa Srbijom, jer mislimo da možemo mnogo toga da zajednički napravimo i uradimo”, rekao je Vučcić.

Vučić je rekao da Srbija želi da unapredi ekonomske odnose sa Turskom i privuče još veći broj turskih investitora, podsetivši da je vlada donela odluku da pruži subvencije za turske investirore, koji najviše dolaze u nerazvijeni deo Srbije na jugu – pčinjski, jablanički, nišavski, pirotski okrug.

Premijer je rekao da će večeras biti održan jedan od najvećih bilateralnih biznis foruma, koji će okupiti oko 500 zvanica, odnosno 137 predstavnika turskog biznisa i oko 300 zvanica iz Srbije, a na kojem će biti reči o ulaganjima i unapređenju saradnje.

Vučić je rekao da Srbija očekuje u 2017. godinu međusobnu razmenu od više od milijardu dolara i dodao da bi veće turske investicije mogle da nas približe tom broju i tokom sledeće godine.

On je poručio turskim biznismenima i premijeru da Srbija može da ponudi najbolje uslove u regionu.

“Sve što ponudi neka zemlja turskim investirorima, Srbija će za jedan dolar da ponudi više, svoje usluge i sebe kao bolje mesto za investiranje”, rekao je Vučić i naglasio da je Srbija spremna za takmičenje i konkurenciju.

On je čestitao turskom premijeru na odluci da se poveća minimalna zarada u Turskoj za 30 odsto, navodeći da će to da dovede još investitora u Srbiju.

“Kad ozdravimo i ojačamo srpsku privredu, i mi ćemo to da uradimo”, rekao je Vučić navodeći da je za Srbiju velika čast što je naša zemlja druga ili treća na listi zvaničnih poseta premijera Turske.

On je naveo i da je broj turskih turista ove godine dostigao 57.000, da se za doček Nove godine očekuje oko 4.000 turista iz te zemlje, te da očekuje da se taj broj u sledećoj godini udvostruči.

Navodeći da se danas razgovaralo o važnim infrastrukturnim projektima, enegetici, rudarstvu, Vučić je najavio da će sutra u Srbiju doći i predsedavajući Savetu ministara BiH Denis Zvizdić, sa kojim će on i Davutoglu posetiti Novi Pazar.

foto. Tanjug.rs