Naslovna Vijesti Politika Vučić: Da region govori jednim glasom

Vučić: Da region govori jednim glasom

vucic:-da-region-govori-jednim-glasom

Politika Vesti  Vučić: Da region govori jednim glasom 02/09/202217 Views Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da inicijativa Otvoreni Balkan treba da pomogne da region govori jednim glasom kada je reč o ključnim pitanjima za sve zemlje regiona i region u celini.

Kako je rekao na Samitu lidera Otvorenog Balkana danas će biti potpisani sporazumi koji će omogućiti da se zabrana izvoza strateških prehrambenih proizvoda u jednoj zemlji Otvorenog Balkana neće odnositi na druge dve.

Dodao je i da će biti usvojen operativni plan u oblasti civilne zaštite i osnovan zajednički koprodukcioni fond Otvorenog Balkana za kinematografiju i audiovizuelne aktivnosti.

“Izdavanje prvih radnih dozvola biće prekretnica koja će usmeriti razvoj privrede u naše tri zemlje”, poručio je Vučić.

Rekao je da je ovo prvi skup država Otvorenog Balkana, nakon što su Albanija i Severna Makedonija otvorile pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

“Želim na tome da im čestitam i koliko smo mogli pomogli smo u ostvarenju tog cilja”, rekao je Vučić.

Poručio je da ministri spoljnih poslova Turkiye i Mađarske, Mevlut Čavušoglu i Peter Sijarto nisu gosti.

“Mi smo toliko vezani i potrebni jedni drugima, što pokazuje i učestalost naših susreta i verujem da će, iako neki i dalje nisu formalno deo Otvorenog Balkana i neće biti, moći sa našim zemljama da ostvaruju otvorenu saradnju”, naglasio je Vučić.

U Beogradu se danas održava Samit lidera Otvoreni Balkan kojem osim članica inicijative Srbije, Severne Makedonije i Albanije, prisustvuju i predstavnici Turkiye, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Mađarske.

Anadolu Agency

Podeli

Exit mobile version