Naslovna Featured Istaknuto Vrtić “Mladost” radi uz sve mere zaštite

Vrtić “Mladost” radi uz sve mere zaštite

Novopazarska Predškolska ustanova “Mladost” od ponedeljka 11. maja počela je da prima decu na celodnevnom boravku čiji roditelji rade. Mališani za sada borave samo u objektu Vrtića “Mladost” koji se nalazi na Sportsko- rekreativnom centru.

U Dečjem vrtiću „Mladost“ mere preventivne zaštite sprovode se svakodnevno. Obezbeđene su velike količine dezinfektivnih sredstava kako bi mališani boravili u čistom i bezbednom okruženju.

„Dezinfekcija vrtića i preventivna zaštita počinju od samog ulaza u objekat. Na svim ulazima su postavljene dezobarijere i dozeri sa dezinfektivnim sredstvima. Sestre na preventivi svakodnevno obavljaju trijažu dece i merenje telesne temperature dece i roditelja koji ih dovode“ objasnila je za Rtv Novi Pazar preventivna sestra Mirela Međedović.

Roditelji prilikom dovođenja dece ulaze na jedna ,a izlaze na druga vrata kako se ne bi stvarala gužva u hodnicima. Preventivne sestre obilaze grupe i prate zdravstveno stanje dece. Igračke i posteljine svakodnevno se peru i dezinfikuju. U vrtiću trenutno je  pedesetdvoje dece na celodnevnom boravku. Od toga 6 jaslenih i 7 vrtićkih grupa. Grupe imaju petoro do šestoro dece.

„Trudili smo se da vaspitači iz drugih objekata budu ovde sa svojom decom kako bi njima adaptacija bila lakša“, kazala je glavna vaspitačica Vera Stefanović.

Majka , Naida Mujdragić  koja svoje dete ponovo dovodi u vrtić zadovoljna je načinom na koji on funkcioniše.

„Moram da priznam da sam prijatno iznenađena samom organizacijom. Vrlo rado dovodim dete ovde. Vidi sa da se poštuju mere zaštite. Moje dete kada dođe i vidi svoje poznate učiteljice ne preza od dezinfekcije ruku niti merenja temperature. Boravak dece je doveden do maksimuma što se tiče zaštite“, ocenila ja majka Naida Mujdragić.

Deca obeduju u svojim učionicama u manjim grupama. Vaspitačice drže sve pod kontrolom i koriste zaštitnu opremu sve vreme.

„Deca nisu u obavezi da imaju ništa od zaštite, ali ukoliko to roditelji zahtevaju od nas može maska. Rukavice nisu baš poželjne zbog manipulacije sa stvarima i senzornog osećaja“, kazala je za Rtv Novi Pazar vaspitačica Fahrija Mehović.

Vaspitačice se trude da iskoriste i prednosti lepog vremena.

„Ukoliko vremenski uslovi dozvoljavaju preporuka je da što više vremena provodimo napolju u dvorištu vrtića“, istakla je sestra-vaspitačica Zerina Gegić.

Iz PU „Mladost“ apelovali su na roditelje da se pridržavaju uputstva za one koji dovode decu u vrtić za vreme trajanja epidemije Covid-19, koje pored ostalog podrazumeva nošenje maski i rukavica prilikom predaje deteta. Poželjno je i da ista osoba dovodi dete. Roditelj je u obavezi i da pre samog dolaska izmeri sebi i detetu temperaturu i da ukoliko je povišena ne dovodi dete i o tome obavesti vaspitača.

(A.M.K.)

Exit mobile version