Vreme je da se radi na planu oporavka turizma

Još jedna važna lekcija je da se prirodna bogatstva i nacionalne vrednosti Srbije ne smeju nikada zapostaviti i zanemarivati, kao što se to dešavalo decenijama unazad, izjavila je Tatjana Matić.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je kriza izazvana pandemijom korona virusa najviše pogodila sektor turizma i da će Srbija ove godine zabeležiti gubitak od oko milijardu evra.

Matić je novinarima, nakon posete Ovčarsko-kablarskoj klisuri sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom Irenom Vujović, kazala da se na kraju teške 2020.godine vidi svetlo na kraju tunela dolaskom prvih vakcina u Srbiju i da je vreme da se radi na planu oporavka.

Ona je istakla da će se u izradu plana oporavka turizma primeniti naučene lekcije iz 2020.godine, a jedna od ključnih je da je moć domaćeg turizma ogromna i da je bila nepravedno zapostavljena.

„Još jedna važna lekcija je da se prirodna bogatstva i nacionalne vrednosti Srbije ne smeju nikada zapostaviti i zanemarivati, kao što se to dešavalo decenijama unazad”, rekla je Matić.

Matić je kazala da je 2019.godina bila rekordna po deviznom prihodu u sektoru turizma, navodeći da je taj iznos bio 1,4 milijarde evra i sa posetom od više od četiri miliona turista.

Matić je zahvalila premijerki Ani Brnabić na razumevanju i podršci koju je dala turizmu kroz set mera koje su bile usmerene na umanjenje negativnih posledica kovida 19 u sektoru turističko-ugostiteljske privrede, ukupne vrednosti devet milijardi dinara.

„Moram da iskažem lično zadovoljstvo što se danas nalazimo u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, koja svojom prirodnom lepotom zaslužuje da bude simbol Srbije kao turističke destinacije u narednom periodu”, rekla je Matić i dodala da će kraljica srpskih predela konačno dobiti ruho kakvo zaslužuje.

Prema rečima ministarke, Ovčarsko-kablarska klisura je jedna od najatraktivnijih regija koju godišnje poseti više od 475.000 turista, a samu klisuru više od 200.000.

„Naš cilj je da nastavimo sa ulaganjem u turističku infastrukturu. Mi smo u periodu od 2015. do 2020. u ovaj kraj uložzili kroz razlicicte prijekte 58,7 miliona dinara. Sada smo namenili 34 miliona dinara za izradu pristaništa i trga u Ovčar banji”, rekla je Matić, prenosi Tanjug.

Ona je poručila je da će biti nastavljena pomoć tog ministarstva turističko-ugostiteljskoj privredi u saradnji sa Fondom za razvoj, kao i da će građanima biti na raspolaganju 100.000 vaučera u 2021. za odmor u Srbiji.

„Naredna godina usmerena je ka određenim infrastrukturnim projektima za koje smo opredelili u budžetu 600 miliona dinara. Između ostalog i 100.000 vaučera za taj sketor koji se pokazao kao izuzetno zančajna za pospešivanje ugostiteljske-turističke privrede”, rekla je Matić odgovarajući na pitanja novinara u Ovčar banji.

Ističe da Vlada Srbije sve mere donosi u cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posledica kovida 19 i spašavanja radnih mesta u tom sektoru, koji treba da počne polako da se oporavalja.

Tatjana Matić navodi da su uslovi za vaučere već ove godine relaksirani i bili omogućeni svima čija primanja ne prelaze 70.000 dinara, što je bilo važno za naše građane i ugostiteljsko-turističku privredu.

„Planiramo i određena sredstva zajedno sa Fondom za razvoj koja su vrlo povoljna za pospešivanje ugostiteljsko – turističke privrede. Ti krediti su i ove godine bili na raspolaganju i više od tri milijarde dinara je ove godine izdvojeno za ugostiteljsko- turističku privredu”.

Kaže da su se ti krediti pokazali kao izuzetno značajni za očuvanje likvidnosti i obrtnih sredstava malih i srednjih preduzeća u toj grani privrede.

„Nastavićemo sa Ministarstvom privrede da omogućavamo tu vrstu kredita. Reč je uslovima – dve godine grejs perioda, tri godine otplate i jedan odsto kamata”, rekla je Matić.

Ministarka je dodala da su im privrednici rekli da im je ta vrsta pomoći bila mnogo značajnija nego direktna pomoć u vidu isplate minimalca, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO