Naslovna Featured Istaknuto Vrednost rezervi mineralnih sirovina viša od 200 mlrd. evra

Vrednost rezervi mineralnih sirovina viša od 200 mlrd. evra

vrednost-rezervi-mineralnih-sirovina-visa-od-200-mlrd.-evra

Procenjena vrednost rezervi mineralnih sirovina u Srbiji je viša od 200 milijardi evra i to je ogromno bogatstvo o kojem ćemo voditi računa, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je naglasila da nikakav ugovor sa Rio Tintom neće biti potpisan dok ne budu sprovedene sve neophodne studije uticaja na životnu sredinu i dok svi ne budu imali uvid u to.

“Srbija neće raditi ništa što će ugroziti životnu sredinu, bilo da je reč o litijumu, koji je ruda 21. veka ili nekoj drugoj. Tek kad budemo znali da se litijum može proizvoditi na održiv način uz zaštitu životne sredine, zašto da ne razmišljamo o fabrici litijumskih baterija i električnim automobilima, gde će se desiti rast svuda u Evropi”, rekla je Mihajlović za TV Hepi, a saopšteno iz Ministarstva.

Ističe da je jadarit jedinstven mineral u svetu i dodaje da će i tehnologija kojom će oni biti iskopavan takođe će biti jedinstvena.

“Treba da budemo svesni šta znači istraživačko pravo. Niko nema pravo da uđe na parcelu dok vlasnik ne dozvoli. Pritom kompanija treba da ispuni brojne kriterijume – da ima projekat i saglasnosti više institucija. Te istražne bušotine su prečnika 10-15 cm, nikakvi krateri”, objasnila je Mihajlović.

Kaže da je puno agresije, fanatizma i neistina koje izgovaraju pojedini ekolozi u Srbiji i dodaje da je važno da se služe činjenicama, umesto da sakupljaju poene na poluinformacijama i zastrašivanju građana.

Mihajlović je istakla da je na državi da stvori zakone i da ima dobru inpsekciju, te da je ovo važna godina za energetski sektor.

“Nismo slučajno doneli četiri nova zakona. Od nas se traži da u vremenu ispred nas napravimo dobru energetsku politiku, da budemo energetski i ekološki bezbedni, da građani imaju dovoljno električne energije koju ćemo sve više proizvoditi iz obnovljivi izvora – hidro, gasnih i solarnih elektrana, a da postepeno u decenijama ispred nas smanjujemo i zatvaramo termoelektrane”, zaključila je Mihajlović.

Izvor: Tanjug

Foto: eKapija

Exit mobile version