Voz mladih istraživača stigao u Bosnu i Hercegovinu

Sarajevo –  Studenti učesnici projekta “Voz mladih istraživača“ koji se provodi od strane Ministarstva sporta i mladih Republike Turske, posjetili su glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo, kao i grad  Mostar.

 

Grupa od 118 muških studenata koja je jučer stigla u Bosnu i Hercegovinu, imala je priliku da tokom dana posjeti važna historijska i turistička mjesta u Mostaru, gradu na jugu zemlje.

Studenti su drugog i posljednjeg dana posjetili prijestolnicu, a obilazak Sarajeva su započeli posjetom mezaru prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića, koji se nalazi na šehidskom mezarju Kovači. Tom prilikom su proučili dovu za u ratu poginule šehide i rahmetli Izetbegovića.
“Voz mladih istraživača” koji je na put iz Turske krenuo prije dvije sedmice, te prošao kroz Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku, Austriju i Hrvatsku, nakon Bosne i Hercegovine put će nastaviti kroz Srbiju.
“Voz mladih istraživača” u organizaciji Ministarstva sporta i mladih posjetit će devet zemalja koje su nekada bile dio Osmanske države.
Projekt ima za cilj odgojiti mlade generacije koje posjeduju historijsku svijest i odgovornost, različitim aktivnostima tokom putovanja ostvariti socijalizaciju učesnika, te kroz organizaciju natjecanja podstaći čitanje knjiga. Putovanje je organizovano tako da se putuje noću, danju razgleda zemlja koja se posjećuje, a informacije o toj zemlji i njenoj historiji studenti dobivaju od jednog nastavnika historije koji putuje zajedno s njima.
U okviru projekta studenti će posjetiti Rumuniju, Mađarsku, Austriju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Makedoniju, Kosovo i Grčku. Voz će ugostiti mlade od 19 do 25 godina starosti koji studiraju ili su diplomirali, a 5. septembra voz ponovno kreće na put za 188 djevojaka studentica!
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO