“Što više ljudi bolja zdravstvena zaštita i manja smrtnost” – izjavio je prethodne nedelje koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek.

NOVI PAZAR – Uz nesebično zalaganje lekara i medicinskog osoblja, koji su pomagavši hospitalizovanim građanima Novog Pazara, Tutina i Sjenice i sami postali pacijenti, veliki doprinos dali su volonteri.

Zbog velikog broja pacijenata i konstantnog deficita stručnog kadra i medicinskog osoblja, građani Novog Pazara organizovali su volonterski rad i slobodno se može reći, spasili veliki broj pacijenata sigurne smrti.

Oni su uglavnom bili zaduženi za utovar i istovar preteških boca sa kiseonikom koje se svakodnevno unose u crvenu kovid zonu. Pored toga, volonteri su hospitalizovanim pacijentima donosili voće, cedili prirodne sokove, donosili vodu, pomagali u presvlačenju, iznošenju smeća i infektivnog otpada…

Danas je volontere na ulazu u Opštu bolnicu dočekala zastrašujuća poruka. “Zabranjen ulaz civilima i volonterima” – stajalo je na vratima ove ustanove. Svoje nezadovoljstvo ovakvom odlukom uprave bolnice iskazali su na društvenim mrežama uz poruke da su nedeljama, bez ikakve nadoknade, nesebično pomagali i pružali svaku vrstu neophodne pomoći. Nije im jasno, kako kažu, zbog čega je ovakva odluka doneta.

“Danonoćno smo pacijentima koji su zbrinuti u našoj Opštoj bolnici donosili hravu, vodu, lekove i ostalo. Trudili smo se da pacijenti dobiju ono što se ne tiče medicine već ljudskosti. Na žalost odluka direktora i uprave Opšte bolnice jeste da naš volonterski angažman treba da prestane. Odluku ćemo svakako poštovati” – izjavila je volonterka iz Novog Pazara Aleksandra Majstorović.

Volonteri tvrde da je pre njihovog dolaska u Opštoj bolnici stanje bilo očajno.

“Pacijenti su bili žedni i gladni. Volonterski rad je bio preko potreban i meni je sada jako žao zato što im je zabranjen ulaz” – izjavila je Emina Skarep, stalni volonter Opšte bolnice.

Tvrde sa su pod pritiskom da se potpuno pouku, ali da takvu odluku još uvek nisu doneli.

“Nama je zabranjeno da ljudima donesemo vode, unosimo kiseonik i zamenimo aparate za bolesnike, što smo do danas radili. Ne možemo da gledamo gladne i žedne bolesnike, pa molim ako ima neko da nam pomogne da ostanemo” – izjavio je jedan od volontera.

Poslednjih dana, Opšta bolnica je postala i Regionalni COVID centar, pa se broj hospitalizovanih pacijenata, pozitivnih va virus korona, kreće između 200 i 400.

Podsećamo da je zbog velikog priliva pacijenata u teškom stanju, zdravstveni sistem prethodnih dana bio pred kolapsom. Informaciju da je oko 100 medicinskih radnika u Opštoj bolnici Novi Pazar je zaraženo koronavirusom potvrdio gradonačelnik Nihat Biševac.

E.Ćorović/indeksonline.rs