Naslovna Featured Istaknuto Volonteri svima na usluzi

Volonteri svima na usluzi

volonteri-svima-na-usluzi

Od početka korona pandemije volonteri daju veliki doprinos funkcionisanju zdravstvenog sistema u Novom Pazaru. Njihova zaduženja su raznovrsna, a organizacija iz dana u dan sve bolja, o čemu mogu posvedočiti svi oni koji se nađu u krugu bolnice. Njih je danas posetio osnivač i idejni tvorac organizacije ”Volonteri 020”, Kasim Zoranić. On je rekao da upravo zahvaljujući volonterima, novopazarska bolnica u korona periodu funkcioniše bolje nego mnogo veći zdravstveni centri u zemlji.

U bolničkoj kantini se svakodnevno proizvede oko 250 flašica limunade za pacijente, ali i medicinske radnike. Za taj posao, koji se smatra jednim od lakših, obično su zadužene volonterke.

Doprinos volontera boljem funkcionisanju zdravstvenog sistema ne ogleda se samo u sveže ceđenoj limunadi. Oni su na prvoj liniji odbrane od mešanja ”čistih i prljavih” puteva. Tu su da pacijente usmere na pravu adresu, dodatno im pojasne granice između crvene i zelene zone, ali i da im, sa osmehom na licu,ublaže zabrinutost, zbunjenost i strepnju.

”U drugom piku smo stekli značajno iskustvo i akumulirali snagu kako bi u aktulenom piku sve funkcionisalo na većem nivou i organizovanije. Postali smo važna karika između pacijenata i njihove rodbine, kako i između pacijenata i lekara”, izjavio je koordinator organizacije ”Volonteri 020” Elvis Koničanin.

Mučno pandemijsko iskustvo lekara i medicinskog osoblja, razuverilo je i najveće skeptike među njima, kada je u pitanju smisao postojanja volontera. Zapravo, došlo se do zaključka da upravo uz pomoć volontera lekari sada imaju više vremena da se bave svojim poslom.

”Na samom početku rada naših volontera, ja sam bio malo skeptičan. Kao lekar koji dugo radi ovde, nisam se nadao nekoj velikoj pomoći. Na svu sreću, ja sam se zaista prevario. Lično sam se uverio da je značaj rada volontera vrlo veliki. Oni su prvi štit zelene zone. Izuzetno su radni, vredni i profesionalni, što je mnogo značajno. Oni nisu iz oblasti zdravstva da znaju neke stvari, ali vrlo profesionalno obavljaju svoja zaduženja”, izjavio je načelnik radiologije u Dijagnostičkom centru dr Jusuf Nuković.

Osnivač i idejni tvorac organizacije ”Volonteri 020”, kao i humanitarnih organizacija ”Sevap” i ”Otvorena ruka” Kasim Zoranić rakao da je cilj postignut, te ocenio da je uz volonterske aktivnosti, organizacija u novopazarskoj Opštoj bolnici bolja nego u većim kliničkim centrima u zemlji.

”Pazar nema reči, nema zahvalnice niti medalje kojom može da nagradi ono što volonteri rade. Posao koji oni rade, uz humani entuzijazam je najteži i najopasniji posao”, rekao je Zoranić.

Svečani ručak uz dodelu zahvalnica svima koji su dali doprinos boljem funkcionisanju zdravstvenog sistema u Novom Pazaru planira se za neke korona bezbednije dane. Skromnije rođendanske svečanosti međutim, ne moraju da čekaju, pa je tako rođendanskom tortom, u čast jedne volonterke, svečano obeležen kraj  prve volonterske smene.

S.Lj.

Exit mobile version