Naslovna Featured Istaknuto Volonteri na usluzi svojim sugrađanima

Volonteri na usluzi svojim sugrađanima

volonteri-na-usluzi-svojim-sugradjanima

Od početka pandemije korona virusa volonteri u Novom Pazaru daju značajan doprinos funkcionisanju zdravstvenog sistema. Njihov angažman u susret trećem talasu usmeren je na pomoć tehničkoj službi u radovima na proširenju kapaciteta Infektivnog odeljenja. Iako sada izgleda da naredni pik ovog talasa dočekujemo spremniji, u smislu prostornih kapaciteta, lekari savetuju strogo poštovanje preporučenih mera zaštite, jer od toga, ističu, u najvećoj meri zavisi ishod borbe protiv virusa. Opširnije o ovoj temi možete pogledati u emisiji Odgovor koja je na programu večeras od 21 i 30.

U nadi da se drugi talas korona virusa u Novom Pazaru nikada i nikome neće ponoviti, volonteri su poslednjih dana vredno radili na stvaranju prostornih uslova, kako bi naredni pik virusa u tehničkom smislu spremnije dočekali. Za svoj trud oni ne dobijaju nikakvu materijalnu nadoknadu, a najveća satisfakcija im je, kažu, svest o tome da su na usluzi svojim sugrađnima i svom gradu.

”Svako odeljenje smo sredili. Kad kažem sredili, mislim na pomoć prilikom iznošenja i unošenja novog inventara. Takođe smo staru covid ambulantu premestili u nove prostorije. Volonteri koji ovde rade, rade bez marterijalne dobiti, koja prevazilazi finansije jedne velike usluge. Volonteri nisu plaćeni zato što su bezvredni, već zato što su neprocenjivi”, izjavio je koordinator i osnivač organizacije ”Volonteri 020”.

Da vrednost volonterske podrške doprinosi boljem finkcionisanju zdravstvenog sistema u vreme pandemije, potvrdio nam je i direktor Opšte bolnice dr Meho Mahmutović.

”Tokom ovog mirnijeg perioda volonteri su bili ovde zajedno sa radnicima koji izvode ove radove na izmepštanju iz covid 1 u covid 2 ambulantu. Proširivali smo kapacitete Infektivnog odeljenja. Naši volonteri su pomagali izvođačima radova. U prvoj i drugoj smeni su tu i nama oni puno znače. Zaista se nadam da ćemo u narenom periodu moći još više da se oslonimo na njihov angažman”, rekao je direktor Opšte bolnice dr Meho Mahmutović. On je poručio građanima da se pridržavaju preporučenih mera jer, kako je kazao, ukoliko svi zajedno budemo poštovali preporučene mere zaštite od korona visrusa, broj obolelih će biti manji i lečenje inficiranih uspešnije.

S.Lj.

Exit mobile version