Volkswagen želi da postane vodeći proizvođač električnih automobila do 2025.

460

Volkswagen (VW) želi da postane svetski lider u proizvodnji električnih automobila do 2025. godine, najavio je direktor brenda Herbert Diess, u sklopu preusmeravanja fokusa na energetski čištija vozila nakon skandala sa falsifikovanjem podataka o emisijama štetnih gasova iz dizelskih automobila.

“Do 2025. godine planiramo da godišnje prodajemo milion električnih automobila i da postanemo globalni tržišni lider u segmentu elektromobilnosti”, rekao je Diess na predstavljanju budućih planova brenda.

“U budućnosti će naši električni automobili biti zaštitni znak Volkswagena”, rekao je on novinarima u sedištu grupe u Wolfsburgu.

Prelaz na proizvodnju automobila na električni pogon finansiraće se novim ulaganjima i efikasnijom proizvodnjom koju će osigurati veći broj proizvedenih automobila i manji troškovi, najavio je Diess. Najavljene promene su ključan deo nastojanja kompanije da ponovo stane na noge nakon teškog udarca koji mu je zadao skandal sa otkrivanjem lažiranih podataka o emisijama štetnih gasova.

Volkswagen je krajem prošle nedelje najavio najveću reorganizaciju u svojoj istoriji, koja uključuje ukidanje 30.000 radnih mesta zbog uštede 3,7 milijardi evra godišnje u periodu do 2020. godine. Paralelno nameravaju da povećju ulaganja u tehnologije budućnosti, poput onih vezanih za proizvodnju električnih i autonomnih automobila i digitalizacije.

“Naša industrija će u sledećih 10 godina doživeti najveći preobražaj u svojoj istoriji”, naglasio je čelnik VW-a, procenjujući da će električni automobili ući u raširenu upotrebu za samo četiri do pet godina, pri čemu će im najveći podsticaj biti briga za okolinu.

“Za većinu klijenata električni automobil uskoro će biti bolja alternativa”, zaključio je Diess.

Izvor: Seebiz.eu