Volkswagen nije jedini: Svi proizvođači dizel motora ne poštuju norme EU

371

Prevare otkrivene u Folksvagenovom skandalu s lažiranjem emisija izduvnih gasova samo su vrh ledenog brega jer nijedan proizvođač automobila s dizel motorima ne poštuje norme Evropske unije u ispuštanju štetnih gasova, pokazuje studija nevladine organizacije Evropska federacija za saobraćaj i okolinu.

Ova organizacija je merila emisije u 230 modela automobila s dizel motorom, a rezultati su poražavajući: četiri petine tih automobila prodatih od 2010. do 2014. godine koji u laboratorijima pokazuju da su u skladu s normom Euro 5 (180 g/1000 km), zagađuju u stvarnosti tri puta više od dozvoljene norme, prenosi agencija Hina.

Slično važi i za normu Euro 6 (80g/1000 km). Dve trećine automobila prodatih od početka prošle godine prelazi gornju dozvoljenu granicu.

Reno je najveći zagađivač i automobili tog proizvođača čak osam puta premašuju normu Euro 5. Slede Land rover, Hjundai i Opel Vauxhall, a najmanji zagađivači prema Euro 5 su Seat, Honda, BMW, Ford i Pežo. U kategoriji norme Euro 6, najveći zagađivači su Fijat i Suzuki, čiji motori ispuštaju 15 puta više od dozvoljenog nivoa, a slede Reno-Nisan i Opel Vauxhall.

Folksvagen u pogledu norme Euro 6 ima najbolje rezultate, ali i dalje njegovi automobili ispuštaju dva puta više od dozvoljenog nivoa.

Ukupno, oko 29 miliona tih “prljavih” automobila voze po evropskim putevima, a najviše ih je u Francuskoj – 5,5 miliona, zatim u Velikoj Britaniji 4,3 miliona i u Italiji 3,1 miliona.

Kako se navodi u studiji, povećani nivo ugljen dioksida u urbanim sredinama u Evropi dovodi do prerane smrti čak 72.000 ljudi godišnje.

Folkswagen je u septembru prošle godine priznao da je u 11 miliona svojih dizel motora ugradio uređaje koji su omogućili da na testovima ti automobili pokazuju manju emisiju od stvarne.

Izvor: Cdm.me