Vojni rezervisti iz Novog Pazara i okoline tužili Ministarstvo zbog diskriminacije

846

Grupa vojnih rezervista iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Raške tužila je Ministarstvo odbrane jer smatraju da su diskriminisani u odnosu na rezerviste Topličkog okruga kojima su, za razliku od njih, isplaćene ratne dnevnice tokom mobilizacije 1999. godine.

Novopazarac Esad Bihoracu izjavio je da mu je redovni vojni rok istekao par dana pre početka NATO bombardovanja, ali da je u uniformi ostao do kraja borbenih dejstava.

“Kako je 10.000 rezervista Topličkog okruga moglo da dobije po 200.000 dinara, tako mislimo da je država dužna i nama da isplati. Nije pravedno da oni, pod plaštom socijalne pomoći, dobiju dnevnice, a mi ostali ne. I mi smo u teškoj situaciji i ovo je nerazvijen kraj kao Toplički, velika je kriza, bez posla smo, a treba porodice da prehranimo”, istakao je Bihorac.

Radovan Anisijević iz Raške je već dobio presudu Višeg suda iz Kraljeva da ga je Ministarstvo odbrane diskriminisalo po mestu prebivališta i nada se da će tu odluku potvrditi i Apelacioni sud.

“Od svih država bivše Jugoslavije, položaj boraca iz poslednjih ratova najlošiji je u Srbiji. Država je zaboravila na nas, a još kada favorizuje rezerviste iz jednog kraja, a druge zanemaruje, onda je nepravda još veća. Mi nećemo štrajkovati, blokirati puteve, želimo na zakonski način i mirno da ostvarimo ono što nam pripada”, naveo je Anisijević.

Advokati koji ih zastupaju Srđan Aleksić iz Niša i Enisa Gicić dodaju da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu još 2012. godine presudio da su borci iz ostalih krajeva diskiriminisani u odnosu na rezerviste Topličkog okruga, jer im država nije isplatila ratne dnevnice.

“Takve presude su počeli da donose i naši sudovi, pa verujemo da će tako postupiti i Viši sud u Novom Pazaru. Onda ćemo, uz presude da su diskriminisani, uputiti zahtev Ministarstvu odbrane za isplatu štete od 200.000 dinara po borcu. Ukoliko odbiju nagodbu, tužićemo ih”, istakla je Gicić.

Ona dodaje da nije poznato koliko je boraca iz ovih gradova bilo mobilisano tokom rata 1999. godine, ali da svi imaju pravo na ratne dnevnice

izvor: N1