Vlada ulazi u tehnički mandat

BEOGRAD – Sednica Vlade Srbije biće održana danas, a na toj sednici Vlada bi trebalo da donese obrazloženi predlog za raspuštanje parlamenta i uputi ga predsedniku Republike kako bi raspisao vanredne parlamentarne izbore, čime bi ušla u tehnički mandat.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je u nedelju, 26. januara, da će vlada na prvoj narednoj sednici uputiti taj predlog predsedniku države i da će nastaviti da radi u tehničkom mandatu.

Predsednik Nikolić bi na osnovu tog obrazloženog predloga trebalo najkasnije 29. januara da raspiše vanredne parlamentarne izbore kako bi oni bili održani 16. marta.

Kako Zakon predviđa, Vladi prestaje mandat raspuštanjem Narodne skupštine, izglasavanjem nepoverenja, ostavkom kabineta, izglasavanjem nepoverenja premijeru i njegovom ostavkom.

Vlada kojoj je prestao mandat može obavljati samo tekuće poslove, ali ne može utvrđivati zakone i druge opšte akte niti donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

To znači i da ne može postavljati državne službenika na položaj u organima državne uprave, a pri ispunjavanju osnivačkih prava Srbije može jedino da imenuje ili da daje saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnih i nadzornih odbora.

Vlada je nosilac izvršne vlasti u Srbiji, a u njene nadležnosti spadaju utvrđivanje i vođenje politike, sprovođenje zakona i drugih opštih akata parlamenta, donošenje uredbi i drugih akata neophodnih za primenu zakona, predlaganje zakona parlamentu, usmeravanje rada državnih organa i nadzor nad njihovim radom.

RIK: Prijave stranaka od 4. februara

Predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević kaže da će za predstojeće parlamentarne izbore stranke moći da se prijavljuju najkasnije od 4. februara.

“Čim predsednik Srbije Tomislav Nikolić raspiše izbore, mi imamo obavezu da učesnicima u roku od pet dana stavimo na raspolaganje sve obrasce za sakupljanje potpisa i druge podzakonske akte. To znači da će, ako izbori budu raspisani u sredu, stranke, koalicije i grupe građana moći da preuzimaju dokumentaciju najkasnije od 4. februara”, navodi za Novosti Đurđević.

On ističe da će pravila oko prijavljivanja učesnika ostati ista i da stranke, koalicije ili grupe građana treba da predaju najmanje 10.000 overenih potpisa građana koji podržavaju njihovu listu, što važi i za stranke nacionalnih manjina.

“Naravno, uz listu kandidata za poslanike idu i njihove izjave o prihvatanju kandidature”, podseća Đurđević.
Na pitanje šta za RIK znači što će, zajedno s republičkim izborima, biti i glasanja na lokalnom nivou, on navodi da će morati da se donese i pravilo o koordiniranom sprovođenju izbora.

“Konkretno, na biračkim mestima u Beogradu, Pećincima i Negotinu, moći će da prisustvuju i predstavnici lista koje učestvuju samo na lokalnom nivou, a ne i na republičkom”, objašnjava predsednik RIK-a.

sandzakhaber / izvor: tanjug.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO