Naslovna Vijesti Vlada ukinula agenciju za hemikalije u koju je EU uložila tri miliona...

Vlada ukinula agenciju za hemikalije u koju je EU uložila tri miliona evra

laboratorija

 

Srbija je ukinula Agenciju za hemikalije, u koju je Evropska unija uložila 3,2 miliona evra i koja je jedino telo koje reguliše koje hemijske supstance smeju, odnosno ne smeju da se koriste.

U poslednjih šest meseci nijedna hemikalija nije upisana u Registar
Evropska komisija će u izveštaju negativno oceniti ukidanje Agencije za hemikalije i od Vlade Srbije, odnosno nadležnog ministarstva, zatražiti da ponovo aktivira rad ovog tela.

Aktuelna vlada je napravila grub propust i ukinula jedino regulatorno telo koje je brinulo o bezbednosti i zdravlju stanovništva tako što je propisivalo koje hemijske i biocidne supstance i proizvodi ne smeju da se koriste, uvoze i izvoze. Na osnovu tog registra su potom radile nadležne inspekcije.

Izvor „Blica” iz Brisela navodi da je za osnivanje i rad Agencije koja kontrolom proizvoda štiti životnu sredinu i zdravlje ljudi EU uložila 3.200.000 evra.

– Kraljevina Švedska je donirala 1,7 miliona, a Evropska komisija 1,5 miliona evra. Bitno je napomenuti da je Agencija bila samoodrživa jer je najveći deo sredstava sama ubirala iz naplate registracije proizvoda, a ne iz budžeta. Postojala je samo dve i po godine, a zahvaljujući njenom radu Srbija je dobitnik bronzane nagrade Strateškog pristupa međunarodnom upravljanju hemikalijama SAICM za period od 2009. do 2012. – kaže izvor „Blica” iz Brisela.

Isti izvor dodaje da je na pitanje nadležnima u Vladi zašto je ukinuto ovo telo, dobijen odgovor: „Ispunjavamo predizborna obećanja.”

Pre osnivanja Agencije u Srbiji je svega 19 hemikalija bilo na spisku zabrana i ograničenja, a tokom njenog rada broj je povećan na više od 1.000 opasnih hemikalija. Nameće se pitanje da li u Srbiji trenutno neko kontroliše hemijska sredstva? Odgovor nije negativan jer postoje inspekcije – sanitarna i tržišna.

Međutim, one su provere vršile upravo na osnovu onoga što propisuje Agencija. Kako trenutno rade bez krovnog tela Agencije, svedoči stav tržišne inspekcije od pre nekoliko dana: „Ukidanjem Agencije za hemikalije usporeno je uspostavljanje nadzora u ovoj oblasti u skladu sa EU standardima.“

 

Kako „Blic” saznaje, od kako je ukinuta Agencija stalo se sa rešavanjem nekoliko nimalo bezazlenih problema. Za poslednjih šest meseci nije izdato nijedno rešenje o upisu novih hemikalija u Registar hemikalija, a na tržištu se pojavljuju nova sredstva čiji sastav treba proveriti.

Potom, onemogućena je kontrola biocidnih proizvoda – nije doneto nijedno rešenje kojim se omogućava stavljanje na tržište ovih proizvoda. Postoji sumnja da se stoga ovakvi proizvodi stavljaju u promet bez dozvole.

Kako „Blic” saznaje, usporen je, odnosno potpuno obustavljen inspekcijski nadzor u ovoj oblasti – nije ispunjen plan nadzora za 2012. niti je donet za 2013.

Iako je deo zaposlenih iz Agencije primljen u Ministarstvo, nisu poštovane predviđene procedure – za šest meseci nisu izmenjeni ni propisi, pa je i dalje propisano da je za registrovanje hemikalija nadležna agencija koja ne postoji.

Otuda, između ostalog, nije jasno kome sada proizvođači i distributeri plaćaju naknade za proizvode.

preuzeto sa: trojka.rs

Exit mobile version