Naslovna Featured Istaknuto Vlada odlučila: Nastava na daljinu i skraćeno radno vreme do 15. decembra

Vlada odlučila: Nastava na daljinu i skraćeno radno vreme do 15. decembra

vlada-odlucila:-nastava-na-daljinu-i-skraceno-radno-vreme-do-15.-decembra

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici nove mere za suzbijanje epidemije izazvane virusom kovid 19, koje se odnose na učenike osnovnih i srednjih škola. U periodu od 30. novembra do početka zimskog raspusta, 21. decembra, nastava će se za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola i za učenike srednjih škola, izvoditi na daljinu.

Zimski raspust počinje 21. decembra 2020. godine, a završava se 15. januara 2021. godine i važiće za sve učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji Republike Srbije, navedeno je u saopštenju Vlade.

Vlada Srbije donela je odluku da se produži mera skraćenja radnog vremena do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima, a prodavnicama i drugim maloprodajnim trgovinskim objektima do 21 čas – do 15. decembra 2020. godine. Sve prethodno usvojene mere ostaju na snazi.

Na današnjoj sednici usvojen je Predlog zakona o fiskalizaciji kojim se Poreskoj upravi omogućava da efikasnije prati i kontroliše poreske obveznike kod kojih postoji rizik od izbegavanja plaćanja poreza.

Takođe, omogućava se povećanje broja poreskih kontrola u samom sedištu poreskog organa, čime se smanjuje potreba za terenskim kontrolama. Novi zakon će omogućiti efikasniju kontrolu svih isporuka dobara i pruženih usluga na malo, uključujući i primljene avanse za budući promet dobara i usluga.

Novi model fiskalizacije
Zakonska rešenja predviđaju da se u momentu prometa na malo svaki račun fiskalizuje i da se u Poreskoj upravi obavlja prenos podataka o izdatim fiskalnim računima putem stalne internet veze u realnom vremenu.

Novi model fiskalizacije predviđa sveobuhvatni obim fiskalizacije, s tim da je izuzetno moguće pojedine delatnosti izuzeti od obaveze evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja samo u posebno opravdanim slučajevima, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da će, pored navedenog, predloženo zakonsko rešenje otkloniti uočene nedostatke sadašnjeg sistema fiskalizacije (postupak fiskalizacije/defiskalizacije fiskalnih kasa, redovno servisiranje, čuvanje kontrolnih traka i ostalo) čime se smanjuju troškovi poslovanja, ukida nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent.

Članovi Vlade usvojili su program finansijske podrške sportskim organizacijama u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije koronavirusa. Radi očuvanja stabilnosti sistema sporta u olimpijskim i paraolimpijskim granama sporta, obezbeđena su sredstva u iznosu od 1.100.000.000 dinara.

Preuzeto: RTS

A. N.

Exit mobile version