Vlada i predstavnici EU danas o odluci Prištine o ZSO

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da “predstavnici Brisela” stižu danas u Beograd kako bi sa njim razgovarali o odluci Prištine da uputi sporazum o ZSO na procenu Ustavnom sudu, odnosno da odloži njegovu primenu.

On je naveo da će u Vladi Srbije, tim povodom, biti održana sednica u 14 sati.

Premijer je rekao da će posle tih razgovora moći da iznese konkretniji stav po tom pitanju, imajući u vidu činjenice, a ne prazna objašnjenja:

“Oni (gosti iz Brisela) će reći, već znam unapred, da to nije važno, da se radi o samo mesec dana… Naslušao sam se takvih priča, saslušaću ih još jednom, a razgovaraćemo o tome i na sednici Vlade danas, pa ću onda moći da vam dam konkretan odgovor”, rekao je Vučić novinarima.

Na pitanje kako vidi reakciju EU, odnosno izjavu portparolke visoke predstavnice EU Maje Kocijančič, da obe strane treba da sprovode dogovorene sporazume, Vučić je podsetio da Srbija sprovodi sve dogovoreno, a Priština onaj najvažniji deo, o forimiranju ZSO, koji čini 40 odsto Briselskog sporazuma, nije ni počela da ispunjava.

“Pa, Srbija ispunjava sve”, podsetio je premijer.

“To vam je kao kada neki nastavnik jedno dete simpatiše, a jedno ne, pa kad to drugo ižvrlja tablu ili nešto slično, ona kazni sve. Tako i Maja Kocijančič – svi treba znaju da treba da sprovode postignute dogovore…”, primetio je Vučić.

“Sada im treba mesec dana, trebaće im posle dva, tri. I tako će doveka biti, kao što će doveka biti i sa sudom za ratne zločine… Bacaće suzavce.. Samo Srbi nemaju prava, da gledamo kako da umirimo Srbe, da ćute, budu glupi…”, zaključio je on.

Seljimi: Jahjaga danas šalje sporazum Ustavnom sudu Kosova

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga uputiće danas Ustavnom sudu na razmatranje sporazum o formiranju Zajednici srpskih opština postignut 25. avgusta u Briselu između Beograda i Prištine, potvrdio je savetnik predsednice za pravna pitanja Seljim Seljimi, a prenosi Kosova Press.

Podsetimo, Jahjaga je donela u sredu odluku da od Ustavnog suda zatraži ocenu ustavnosti sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština. Inicijativu je podržala i Vlada Kosova i opozicija. Jahjaga je najavila da će tražiti suspenziju sporazuma, dok ne stigne ocena ustavnosti.

Vučić je u četvrtak rekao da će Vlada dati ozbiljan odgovor na taj potez.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO