Naslovna Religija Islam Vjernici u Meki obilježili noć Lejletu-l-Berat

Vjernici u Meki obilježili noć Lejletu-l-Berat

Muslimani koji su noć poznatu kao vijesnik ramazana, Lejletu-l-Berat,  željeli obilježiti u Mesdžid-ul Haramu, okupili su se kod Ka'be.

Nakon što je temperatura zraka juče dostigla 42 stepena Celzijusa, vjernici koji obavljaju umru u predvečernjim satima su se zaputili prema Ka'bi kako bi obavili molitve.

Vjernici su ispred Ka'be u džematu klanjali akšam-namaz i jaciju-namaz, a nakon toga je uslijedio nafila-namaz, tavaf (obilazak oko Ka'be) i učenje dova. U kasnijim satima klanjan je noćni namaz (tehedžud) i nastavljeno je učenje Kur'ana do ranih jutranjih sati.

Vjernici koji su za vrijeme Lejletu-l-Berat noći obavljali umru, činili su tavaf i saj između brežuljaka Safa i Merve, a potom je uslijedila dova na brežuljku Merve.

U međuvremenu, primjećeno je da su dužnosnici intervenisali jer je nekoliko osoba, s namjerom da snime fotografiju kod Ka'be, izazvalo gužvu na području za tavaf.

Primjećeno je i da su policajci kontrolirali ulazak i izlazak na prvom spratu čelične konstrukcije za tavaf, iz pravca kapije kralja Fahda, kako bi spriječili nastanak eventualne gužve.

Exit mobile version